Жители на Банско се събраха на протест в града след сигнал за жандармерийски насилие в града, съобщиха БиТиВи и Нова телевизия.

Ковачът Радослав Сарафов на връщане от работа в нощта срещу събота е бил бит от представители на жандармерията. В момента Сарафов се чувства добре, има болки, но е без сериозни наранявания.

"Оставих колата си в цеха и тръгнах да се прибирам пеша. Колеги ми звъннаха, че ще ме приберат с кола. Спрях се да ги изчакам. До мен имаше кола на жандармерията. Отвори се задният прозорец и отвътре човекът попита: "Какъв си ти, бе?". Аз отговорих и ми се каза още: "Разкарай се, изчезвай веднага!", разказа Сарафов.

Той обяснил, че ще изчака колегите си, но жандармеристите му отговорили, че им пречи да работят.

"Моята реакция беше: "Какво да ви преча, аз не съм върху патрулката, а съм на улицата". Явно това нещо ги провокира по някакъв начин. Излезе човек от шофьорската врата и директно ме изрита в коляното. Паднах на земята и започнаха да ме ритат", разказа ковачът.

Пристигналите негови колеги подали сигнал до спешния телефон. Сарафов твърди, че именно те са станали причината служителите на реда да спрат с агресията. "Ако ги нямаше, сигурно щяха да ме смелят. Аз бях на земята и ме мачкаха", добави той. Мъжът посочи, че не са му поискали лична карта, а за ситуацията няма и съставен протокол.

"После дойде екип полицаи - много културни и възпитани момчета, които попитаха какво се случва. Те ми потърсиха лична карта - нормално. И това беше. Срещнахме се с адвоката и отидохме в полицията, за да пишем жалба", обясни Сарафов.

Той посочи, че не познава служителите на жандармерията, които твърди, че са го нападнали. От полицията обясниха, че започва вътрешна проверка по случая, за да се изясни дали служителите на жандармерията са превишили правата си.