За пета поредна година БЧК ще раздава хранителни продукти на уязвими граждани по програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица".

Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд „Земеделие", а при реализирането й участват местните власти и Българската агенция за безопасност на храните .

За разлика от предходните години, през 2012 г. продуктите по програмата ще се предоставят само на два транша, като за целта ще бъдат открити 337 раздавателни пункта на БЧК в цялата страна, а областните дирекции на МВР ще оказват съдействие при тяхната охрана.

Раздаването на хранителните продукти за първи транш ще се осъществи в приода 10 септември - 2 октомври, като за всяка област има предварително изготвен график, по който то ще се извърши.

Информация за графика на раздаване във всеки отделен регион в страната, може да се получи в съответната областна/столична организация на БЧК и в интернет страницата на организацията: www.redcross.bg.