51-годишният Павел Господинов с прякор Харакирито е задържаният за умишления палеж на къщата-паметник на културата в Стария град на Созопол, при който загинаха трима души.

Това съобщи на пресконференция в Областната дирекция на МВР-Бургас главен разследващ полицай Златко Пеев.

Господинов е направил пълни самопризнания за действията си в трагичната нощ. Като причина той e посочил личен конфликт, свързан с наемането на къщата. Оцелелият от пожара и партньорката му Диана са живеели под наем при Господинов от 2009-та година, но не са изплатили наеми на хазяина си.

Подпалвачът не е уточнил за каква сума става въпрос, но по информация на БНР става въпрос за 500 лв.

Пред полицаите Господинов заявил пред полицаите, че не е знаел, че в къщата имало хора, когато я е подпалил.

По думите на разследващия полицай информация за вида и количеството на използваната при палежа запалителна течност няма да бъде предоставяна, докато не са готови назначените експертизи.

На Господинов е повдигнато обвинение. То е по член 330, ал. 3 от Наказателния кодекс за умишлен палеж и причиняване на смърт по непредпазливост на трима души. Според предвидената в закона санкция, спрямо Павел Господинов може да се постанови лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Срещу задържания са събрани достатъчно доказателства и му е наложена мярка арест за 72 часа, уточняват от полицията в Бургас.

Павел Господинов е криминално проявен и осъждан за шофиране след употреба на алкохол, уточни окръжният прокурор Красимира Кателиева. Предстои внасянето на искане за постоянна мярка за отклонение „задържане под стража".

Според Каталиева все още не е ясно кога ще се гледа мярката за неотклонение на созополчанина, като най-ранният срок за това е утре по обяд.