Редица нарушения е установила проверка на прокуратурата в работата на детски заведения, училищни столове и лафки на територията на училищата и детските заведения.

Проверката е направена по разпореждане на Върховна административна прокуратура след самосезиране заради публикации в средствата за масово осведомяване за консумирани от ученици напитки и храни, съдържащи опасни за здравето съставки, психотропни вещества или химически замърсители от околната среда.

От прокуратурата представят резултатите от проверките в Благоевград, Видин, Враца, Монтана, София област и град. Припомняме, в началото на месеца излязоха резултатите и от проверката във Варненско.

Най-много нарушения са открити в София област и град, а най-малко във Враца.

В София - област инспектори са проверили над 200 обекта. Сред констатираните нарушения са наличие на продукти, които не отговарят на наредбите за здравословното хранене на учениците, липса на топла вода в конкретните обекти, незадоволителни сграден фонд и технологично оборудване, липса на изградена ефективна аспирация над всички топлинни уреди в кухненски блок, наличие на плесени по стените и съоръжения, както и корозия, съхранение на продукти без етикет, без данни за вид на продукта, съставки, начин на съхранение и срок на годност. Някои от обектите са затворени за неотложен ремонт.

Извършените засилени контролни проверки на търговските обекти в Софийска област също така са установили осъществяване на нелегална търговия с напитки и храни, съдържащи опасни за здравето съставки на територията на училищата и детските заведения или в непосредствена близост до тях.

В София град са проверени 84 търговски обекта, като са констатирани нарушения на Закона за храните - неправилно съхранение на хранителни продукти, наличие на храни с изтекъл срок на годност и суровини от животински и рибен произход без документи за произход. В съставените констативни протоколи за редица обекти е отбелязана лоша хигиена на персонала и липса на работно облекло, липса на записи по системата за самоконтрол, нарушение за съхранение на ненужен инвентар, разлики на касова наличност и дневен отчет, липса на месечен отчет.

Инспекторите са съставили и актове за употреба на тютюневи изделия и присъствие на непълнолетни в обекта, наложени са санкции спрямо физически и юридически лица.

Проверките в Благоевград, направени от март до юни месец тази година, са обхванали 93 обекта, предлагащи храни в детски заведения, училищните столове, търговски обекти на територията и в непосредствена близост до детски заведения и училища. В 9 от тях е констатирани нарушения и са съставени актове. Спрени са от реализация храни и напитки, които несъответстват на законните изисквания.

В същия период във Видин  са проверени общо 19 хранителни обекта. Във всички училищни лавки, бюфети и павилиони се предлагат задължителен асортимент минимум от храни и напитки (различни по вид сандвичи, тестени закуски със зеленчукова и /или млечна плънка, млека и млечно-кисели напитки, плодове, натурални плодови сокове, бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води).
В 7 от обектите обаче се предлагат и плодови сокове с подсладители, айрян с добавена сол и принцеси с кайма, която не е произведена по утвърден стандарт „Стара планина“. Освен това са съставени и 4 акта за установяване на административни нарушения за липса на работно облекло, неправилно съхранение и др.

Във Враца са проверени 67 обекта, в това число 23 целодневни детски градини, 4 детски ясли, 3 детски млечни кухни, 13 обединени детски заведения, 16 училищни стола и 8 павилиона в училища. Сред установените нарушения фигурират отсъствие на процедура за предлагане на храна в яслата и актуална система за самоконтрол, по отношение на което са изготвени предписания на основание чл. 30а, ал.1 Закона за храните. При контролната проверка на 13.04.2016 г. несъответствието е отстранено.

В Монтана са установени нередности са предприети принудителни административни мерки. Издадени са 9 броя предписания по Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните от 16.09.2011г., касаещи структура, оборудване и самоконтрол.