Променя се структурата на бежанския поток - доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак и значително намалява потокът от Сирия. Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова на брифинг в Министерския съвет.

Променено било и поведението на тези, които преминават нелегално границите, а също и възможностите на държавата да реагира на исканията им за получаването на статут в България.

Вътрешният министър изтъкна, че се полагат много усилия по линия на българо-сръбската граница и се спират с доста голям интензитет опитите на хората, преминали нелегално българската границата. Регистрирани или не в нашите системи, те се опитват да продължат към Европа по тази основна линия.

„Ние не можем да допуснем да се оформи бежански маршрут през територията на България, дори това да е в наш интерес - т.е да не се задържат", категорична е Бъчварова.

„Предприехме инициатива да представим българските искания по отношение на последващите стъпки в ЕС, за да може ясно и категорично да се обърне внимание на нашето виждане", коментира още силовият министър.

По думите й бежанският натиск е спаднал с около 20-30% в сравнение с миналата година.

През последния месец - месец и половина се наблюдавало повишаване на капацитета в центровете за приемане и почти са запълнени центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Настаняваме мигрантите по националности, центърът в Харманли става „затвор“

Настаняваме мигрантите по националности, центърът в Харманли става „затвор“

Ще преобразуват някои от центровете

Румяна Бъчварова очерта няколко основни опасности за страната. Възможно е да има рязко нахлуване основно от българо-турската граница, заяви тя, пояснявайки, че това е хипотетично. „Подготвени сме, имаме план, имаме готовност да се справим, но в относително кратък период от време", обясни Бъчварова.

Според нея най-сериозният риск е, ако споразумението между ЕС и Турция не започне да се реализира от двете страни. Факт е, че това споразумение в момента не се спазва, коментира вътрешният министър.

"За нас принципното, най-доброто решение в тази сложа ситуация е да бъде уреден въпросът с реадмисията на мигрантите, които преминават българо-турската граница", категорична е Бъчварова. Това може да стане, ако Турция изпълнява подписания взаимен протокол за реадмисия, в който са уточнени всички процедурни детайли.

По думите на Румяна Бъчварова турската страна казва, че няма да изпълни това споразумение, защото то не е одобрено от нейното правителство, след като беше ратифицирано от парламента.

На разговора с канцлера Меркел мнението на България беше чуто и много добре разбрано", посочи Бъчварова във връзка със съботната визита на премиера Борисов в Берлин.

Ако с ЕС не успеем да намерим решение по темата с бежанските потоци, много трудно можем да постигнем решение по въпросите за стабилността на съюза, включително по въпросите, свързани с Брекзит, смята тя.

На заден план останала темата за членството на България в Шенген. За да бъде гарантирана европейската сигурност, по отношение на миграционната и терористичната заплаха, от общ интерес е България да бъде член на Шенгенското пространство, коментира Бъчварова.

"Ако България по други теми е била в един общ европейски ход и се е присъединявала към позиции, този път поставихме нашия национален интерес публично на масата", заключи вътрешният министър.

Утре предстои вътрешният министър Румяна Бъчварова да се срещне с гръцкия си колега. В петък тя ще има още една двустранна среща - с австрийския вътрешен министър.

Припомняме, позицията на Австрия относно падането на визите за турските граждани е категорично отрицателна.