Безплатни консултации с ендокринолог по повод Световния ден на тиреоидните заболявания ще се проведат на 31 май в МБАЛ „Токуда Болница София". Прегледите са насочени към жени от 18 до 45 години, а желаещите да ги посетят трябва предварително да се запишат на тел. 02/403 4000.

Щитовидната жлеза има важна роля за развитието на плода по време на бременност.

Тя участва в изграждането на органите на бебето и особено във формирането на мозъчните структури на ембриона. В случай, че щитовидната жлеза на бременната жена не функционира правилно, е възможно да възникнат редица увреждания, особено в интелектуалното развитие на бебето.

Повече от 300 млн души в света страдат от тиреоидни заболявания, като в последните години техният брой непрекъснато нараства, а съществена част от тях остават недиагностицирани. „Заболяванията на щитовидната жлеза засягат много по-често жени, отколкото мъже." - алармира проф. д-р Боян Лозанов, началник на Клиника по Ендокринология и нефрология в Токуда, и съветва жените редовно да посещават профилактични прегледи при ендокринолог, особено когато планират бременност.

„Много често, ако едно, макар и леко заболяване на щитовидната жлеза не е диагностицирано, това може да доведе до невъзможност за забременяване (стерилитет), усложнения при износването на плода или раждане на бебе с компрометирано интелектуално развитие. В същото време, ако заболяването се открие и лекува навреме, то рядко носи риск за бъдещите майки" - категоричен е проф. Лозанов.

Безвъзмездните консултации с ендокринолог ще се проведат на 31 май 2013г. в японската болница, след предварително записване на тел. 02/403 4000.