От 13 май до 16 юни в 11 български града ще се проведат безплатни профилактични прегледи на щитовидната жлеза. Те са част от Националната информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск".

Начало на кампанията бе дадено в Южния парк в София от експерти ендокринолози и от актрисата Ернестина Шинова, която страда от заболяване на щитовидната жлеза. Профилактиката е едно от най-важните неща, заяви Мария Димитрова, представител на националната пациентска организация.

Миналата година кампанията беше успешна, похвали се доктор Наталия Темелкова от Александровска болница. Над 2 350 души в 15 града бяха прегледани в рамките на инициативата, посочи тя. От прегледаните при 30% са констатирани възли на щитовидната жлеза. Тази година кампанията ще бъде насочена към щитовидната жлеза и сърцето, отбеляза д-р Темелкова.

Щитовидната жлеза боледува често, коментира от своя страна и д-р Александър Шинков, член на българското дружество по ендокринология. По думите му увеличава се заболяемостта на щитовидната жлеза. Той обясни, че по-често страдат жените, но и мъжете не са застраховани.

Безплатните прегледи ще има в София, Първомай, Троян, Сандански, Пловдив, Варна, Шумен, Хасково, Димитровград, Бургас и Сливен.

Те ще са възможни след предварително записване на гореща телефонна линия 0700 10 515 на цената на един градски разговор.

Всеки желаещ може да се запише за безплатен преглед до 31 май и да получи допълнителна информация къде ще се осъществяват прегледите.

Целта на скрининга е да бъдат прегледани хора, които до момента, не са диагностицирани или попадат в рискова група. В последните години в световен мащаб се увеличава честотата на щитовидните заболявания, но все още сравнително голям процент от тях остават недиагностицирани. Повече от 300 000 000 души в света страдат от различни заболявания от щитовидната жлеза.