Безплатни прегледи за алергии организира МБАЛ "Токуда Болница София". Кампанията ще продължи няколко месеца, като консултации започват да се провеждат днес.

Желаещите трябва да се запишат на телефон: 02/403 4000, съобщиха от болничното заведение. "Алергиите са епидемията на 20 век и като са не по-малко съществен проблем и през 21-ви.

Между 30 и 40% от европейците са алергични, като броят им расте през последните 20 години. За съжаление в България няма достатъчно информация колко души имат алергии", съобщава доц.

Георги Христов - завеждащ сектор "Алергология" в Токуда Болница и алармира, че в България броят на страдащите не е ясен, което изключително затруднява алергиите да бъдат навременно и качествено лекувани.

Консултациите са част от голяма скринингова инициатива на японската болница, която да установи какво е разпространението на алергичните състояния.

"Нашата цел е да открием от какви алергични заболявания страдат българите, за да ги насочим към подходящото лечение", добавя доц. Христов. Той е убеден, че неустановената и нелекувана алергия може да се усложни и да доведе до сериозни хронични заболявания, най-масовото от които е астмата. При 10 - 40 % от хората с алергичен ринит се развива астма и около 80% от астматиците боледуват от алергичен ринит.

Доказано е, че алергията се предава генетично и колкото повече членове на едно семейство са алергични, толкова по-висок е рискът децата им също да развият това заболяване.

"Затова тази профилактика е предназначена за всеки: който знае, че е алергичен, но не е изследван, който смята, че е алергичен, но не знае от какво, който просто иска да провери дали има алергия към най-честите алергични фактори.

Избраният период от годината е изключително подходящ за извършване на алергична диагностика с оглед навременно започване на съвременото лечение на причините на алергичните болести", казва още алергологът доц. Христов.

В рамките на безплатните прегледи пациентите ще бъдат изследвани за чувствителност към най-масовите 30 алергени - битови, хранителни и на околната среда. Те ще попълнят и въпросници, които да подпомогнат диагностицирането на алергично заболяване. Заради спецификата на изследването то не е препоръчително за деца под 6-годишна възраст.

Безплатните прегледи ще се извършват още на 27 ноември, 04 и 18 декември, а при висок интерес ще бъдат продължени през януари и февруари. Желаещите трябва предварително да се запишат на тел: 02/ 4034 000. Адресът на МБАЛ "Токуда Болница София" е бул. Никола Вапцаров 51 Б.