Безплатни прегледи и консултации за рак на гърдата започват от днес до петък в Онкодиспансерите в София, Пловдив и Варна.

Кампанията е ежегодна и у нас се провежда за 11-ти път, съобщава БНТ.

Благодарение на нея се е увеличил процентът на новооткритите случаи в най-ранен стадий. Въпреки това обаче в България всяка трета жена с рак на гърдата е късно диагностицирана. Тъй като нямаме Национална скринингова програма, все още сме далеч от европейските страни, където процентът на ранната диагностика е 80.

При скрининг болестта може да се засече при видимо здрави жени, още преди да са се появили симптомите, твърдят специалистите. Те са категорични, че уловен навреме, ракът на гърдата може да бъде напълно преодолян.

Тази година кампанията залага и на арт-терапия. Откупено е представление в театър "Сълза и смях" за жени, борещи се с болестта. Тази вечер на благотворителен търг ще бъдат продадени тениски с автографите на поп-звездата Том Джоунс и известни български актьори, които подкрепят кампанията.

Припомняме, вчера по време на пресконференция изпълнителният директор на „СБАЛО - София" доц. Здравка Валерианова съобщи, че през  2012 г. ще имаме около 4 000 нови случаи на рак на гърдата. Годишно смъртните случаи в резултат на заболяването са около 1 200.