Жителите на 11 града у нас ще имат възможност днес да се прегледат безплатно за високо кръвно налягане.

Хипертонията е най-опасният фактор за развиване на сърдечно-съдови заболявания. От нея страдат 1 млрд. души в целия свят, а до 2025-а година броят им може да нарасне с още половин милиард.

Повишеното кръвно налягане е една от най-честите причини за смърт, за сърдечни заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност, отбелязват лекарите по повод 17 май - Световен ден на хипертонията. Тя е водещ риск за смъртност на жив плод и майчина смъртност при бременни, за деменция и бъбречна недостатъчност.

На националната кампания под мотото "Самостоятелен контрол на кръвното налягане и диабета" в 11 града в страната от 10 до 16 часа на публични места ще се разположат пунктове за измерване на теглото и кръвното налягане. Тази година захарният диабет е акцент, тъй като е мощен зависим фактор, увеличаващ риска от сърдечно-съдови заболявания.

По данни на Българското дружество по ендокринология, около 10 на сто от хората боледуват от захарен диабет, като 80 на сто от тях имат хипертония. Диабетът е еднакъв - и при мъжете, и при жените. Най-честите причини за смърт при него са сърдечно-съдовите заболявания и бъбречната недостатъчност.

Глобалният сърдечно-съдов риск нараства драматично, когато артериалната хипертония е съчетана с рискови фактори, свързани с храненето и начина на живот, повишен холестерол, наднормено тегло, повишена консумация на сол и захар, обезвижване, тюнюнопушене.