ДАНС отказа на Българския хелзинкски комитет достъп до информация за броя на исканията за използване на СРС-та през 2013-а година, колко от тях са уважени и какъв е броят на лицата, спрямо които съдът е разрешил използването на средствата. Това съобщи пред БНР председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.

От комитета обжалват отказа и са готови да сезират Европейския съд по правата на човека в Страсбург, обяви още той.

От Хелзинкския комитет са притеснени от подхода на ДАНС, тъй като исканата от тях информация е статистическа
„Ние не се интересуваме от информация, свързана с технически средства и оперативни способи. Става въпрос за бройки. Тази информация е била обявена от ДАНС за служебна тайна с една наредба, която е класифицирана. Затворен е порочен кръг, от който няма излизане. А това е информация, към която има засилен интерес през последните месеци", посочи Красимир Кънев.

По думите му информацията им е била необходима за изготвянето на редовния годишен доклад на БХК за правата на човека. Той допълни, че са искали данни и от областните дирекции на МВР, като в повечето случаи те са им били предоставяни.

Според председателя на Хелзинкския комитет в много случаи ДАНС се поставя над закона. Стана ясно, че от БХК имат и много други дела, които водят - в България и в ЕСПЧ, където ДАНС е намесена с актове, които насочват към това, че има сериозни проблеми с демократичния контрол над тази служба.

От БХК ще се обърнат за информация и към парламентарната комисия за контрол на службите.