Председателят на ДАНС Владимир Писанчев е подал сигнал в Прокуратурата по отношение на Христо Бисеров. Сигналът е за финансови и данъчни престъпления, съобщи самият Цацаров на влизане за заседание на Висшия съдебен съвет.

Припомняме, за това, че Христо Бисеров е засегнал финансови интереси намекна ден по-рано и председателят на народната партия „Свобода и достойнство" Корман Исмаилов. Според него проектът „Южен поток" е в центъра на случая с напускането на Христо Бисеров като член на ДПС и народен представител.

Гласуваха оставката на Христо Бисеров
Още...

На днешното заседание на ВСС Цацаров обясни, че е постъпил сигнал с информация, която до голяма степен е класифицирана. По-късно обаче щяло да стане ясно каква ще бъде реакцията на Прокуратурата.

Обвинител номер 1 посочи само, че справката съдържа данни за финансови и данъчни престъпления, но отказа да коментира за какъв период се отнасят те. Спомена само, че проверката е започнала вчера.

Междувременно в кулоарите на парламента бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че знае защо Христо Бисеров е обект на проверка от разследващите, но обясни пред медиите, че не може да каже.
Имам информация, но не мога да я споделя, каза той. Попитан от къде има информация, след като вече не е начело на МВР, Цветанов отговори: „Тези неща бързо се разчуват".

Знам от много време за Бисеров, обяви Цветанов в НС
Още...

Сигналът, който е постъпил в ДАНС срещу бившия заместник-председател на НС от квотата на ДПС Христо Бисеров вероятно е свързан със „сериозни финансови преводи от една държава към друго място".

Това предположение направи бившият силов министър в кулоарите на парламента. Разполагам с тази информация от достатъчно време, за да мога да правя подобни изводи, подчерта Цветанов, но отказа за съобщи дали в ДАНС е имало разработка срещу Бисеров, докато вторият в ГЕРБ е отговарял за МВР.

Малко по-късно в официално съобщение от Прокуратурата обявиха, че вчера следобед главният прокурор Сотир Цацаров е получил от председателя на ДА "Национална сигурност" писмена справка, съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система. Информацията касае лицата Христо Бисеров и Ивайло Главинков, посочват висшите магистрати.

Получените данни са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри именно Бисеров и Главинков. Последвали са извършване на влогове (срочни депозити), теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови), се казва в съобщението.

По разпореждане на главния прокурор информацията незабавно е изпратена по компетентност на Софийската градска прокуратура. С постановление от днес е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров (представяне на декларация с невярно съдържание пред Сметната палата).
Разследването е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура - София. Разпоредено е възлагане на пълни данъчни проверки на двете физически лица и на търговски дружества.

ДАНС се заели с Бисеров по сигнал
Още...

Постановено е разкриване на данъчната и банковата тайна. Предстои отправяне на запитвания по реда на международната правна помощ до компетентните власти на поне две европейски държави относно основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н.

От ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях.
С оглед на това, че част от информацията в изпратената до главния прокурор справка е класифицирана, към този момент прокуратурата няма да представи повече факти.

Цацаров коментира и намеренията на прокуратурата да повдигне обвинения срещу нападател на 20-годишната Виктория, които той коментира още рано тази сутрин.
Стана ясно, че първото обвинение за задържания вчера ще бъде за грабеж, придружен с опит за убийство. „Би следвало да има обвинение и незаконното преминаване на границата", допълни още главният прокурор.

У Салахедин Бин Аладин е намерена и вещ, която е предмет на още един грабеж, допълни още Сотир цацров. Дали ще бъде обвинен и за нея обаче не стана ясно, като по думите на главния прокурор трябва да се съберат доказателства. Но той е категоричен в едно - в петък би следвало градска прокуратура да поиска постоянна мярка задържане под стража".