Спад на регистрираните грабежи на територията на София с 25,1% през 2014 г. отчитат от СДВР. Разкриваемостта на този тип престъпления е 34,1%, сочат статистически данни на СДВР, които бяха представени на пресконференция.

Критичните зони за кражби са кварталите „Банишора", в района на Южния парк, около МОЛ „Сердика", „Дървеница", „Младост" и Студентски град.

Престъпленията спрямо МПС са 7,2%. Най-малък е делът на палежите и измамите - 1,8%, следван от палежите - 0,9%, и изнудванията - 0,1%.

Шефът на СДВР Младен Маринов обяви, че за август 2014 г., сравнен с август на миналата година, има положителни тенденции по отношение на повишилата се разкриваемост на престъпленията. По линия на противозаконното отнемане на МПС и престъпления с МПС има значително намаление на престъпленията, отчете Маринов. С 66 по-малко откраднати МПС-та, се похвали още шефът на СДВР.

При домовите кражби и престъпленията, свързани с отнемането на вещи и части от МПС - тенденцията се запазва. От СДВР обаче изтъкват, че благодарение на ресурса, който влагат няма увеличение.

Зам.-министърът на МВР Филип Гунев обясни, че гражданите се интересуват много по-малко от състоянието на престъпността в страната като цяло и много повече от проблемите на местата, където живеят. Именно поради това е разпоредено всички областни дирекции да качват на страниците си информация за нивата на престъпността на местно ниво.

Различни структури на МВР като Академията на МВР, Институтът по криминология, изобщо всички, които изработват някакви отчети, да ги предоставят, за да бъдат качвани на страницата на МВР.
„Надявам се в бъдеще такива отчети да има на страниците на всички областни дирекции", заяви Гунев.

Зам.-министърът на МВР отчете, че продължава да нарастват жертвите от катастрофи. По думите му обаче, ако се вгледаме в отчетите, в няколко области се наблюдава ръст. Поради това, той призова за прозрачност на местно ниво, която ще даде възможност на ниво област да се търсят решения - да се работи с общините. Гунев изтъкна, че истинската политика за прозрачност изисква много средства.

Във връзка с изградената ограда на българо-турската граница стана ясно, че тенденциите за незаконно пребиваващи се запазват. На територията на столицата в рамките на седмици установяват по 20-30 незаконно пребиваващи. По думите на ръководството тяхната цел е да стигнат до България, която е междинна точка, а крайната е Западна Европа.
От своя страна служебният зам.-министър на вътрешните работи допълни, че миграционният натиск е чувствителен, изцяло сравним със септември и с октомври на миналата година.

11 са извършени убийства за тази година, а от тях 9 са разкрити. Увеличение се отчита при телефонните измами.

На територията на София вече са регистрирани и 4 сигнала за купуване на гласове. Гражданите, които ги подават, заявяват, че под формата на кастинг за работа се купуват гласове.