Не исках да коментирам действията на своя служебен приемник в МВР, преди да е имал достатъчно време, за да може да се оцени обективно работата му, но когато, по негово предложение, служебното правителство грубо нарушава Закона за МВР, и то още в първия ден, няма как да не реагирам. Това написа бившият вътрешен министър Христо Терзийски във Фейсбук по повод кадровите рокади във ведомството от последните дни.

Той подчертава, че законът ясно разграничава политическото от професионалното ръководство на министерството. По тази причина изчерпателно регламентира хипотезите, при които могат да се прекратят правомощията на главния секретар на МВР.

По думи на Терзийски в решението си за отстраняването на Ивайло Иванов от поста, служебното правителство, тъй като нямало как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 - "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството".

Главсекът на МВР - сменен заради полицейското насилие на протестите през лятото

Главсекът на МВР - сменен заради полицейското насилие на протестите през лятото

Според служебния кабинет Иванов е нарушил основни принципи за работа в МВР

Бившият МВР министър е категоричен, че както служебният министър, така и служебният премиер и президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито обаче не са били проведени.

Той заявява, че няма съмнение, че това "закононарушение" по негови думи ще бъде коригирано от съда. Терзийски обаче изразява опасения, че подобни действия на хора, назначени "служебно" на изборни постове, могат сериозно да увредят авторитета на Министерството на вътрешните работи и да повлияят на мотивацията на работещите в системата.

Има граници, които не бива да бъдат преминавани - дори желанието за реваншизъм да е неудържимо, категоричен е той.

Служебното правителство смени и главсека

Служебното правителство смени и главсека

Предложено е на президента да издаде указ

Припомняме, в петък президентът подписа указа за освобождаването на Ивайло Иванов от поста главен секретар на МВР. Впоследствие от Министерския съвет обосноваха решението си с мотива за нарушаване на основни принципи за работа в МВР, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

Имат се предвид действията на полицията при протестите от 2 септември 2020 г., когато се стигна до ескалация на напрежението между униформените и протестиращите и бяха допуснати сблъсъци, при които пострадаха както хора с агресивно поведение, така и мирно протестиращи граждани и журналисти.

В правителственото решение се съобщава, че главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици.