сн. Импакт прес групУстановена е самоличността на мъжа, който загина при експлозия пред жилищна кооперация на ул. "Дрин" във Варна, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Инцидентът стана около 22.00 часа снощи. Други пострадали при експлоцзията няма. Изпочупени са прозорци на кооперацията.

В хода на започналото разследване е установено, че убитият е 31-годишният Асен Николов от Варна, който живее в блок №1 на улица "Дрин".

Минути преди екслозията, той слязъл от автомобила си черно Ауди А8 със софийска регистрация.

Преди да отключи входната врата на блока се е взривило самоделно устройство, което е  носел у себе си, съобщават от МВР.
От ударната вълна мъжът е изхвърлен на тревната площ пред входа.
При огледа на варненските експерти от ДОТИ е установено, че смъртта е настъпила при взривяването.
Други пострадали и ранени при взрива няма. Нанесени са минимални материални щети на входната врата.

Извършен е и втори оглед на мястото на инцидента, в който участват експерти на ДОТИ - МВР.
Текат разпити на близки и бизнеспартньори на загиналия.
Една от версиите, по които работи полицията е, че случаят е нещастен инцидент и не е умишлен, съобщи БНР.

Мъжът е женен и има две деца.

сн.Импакт прес групСправка в арфхивите на МВР установи, че лицето има множество криминални регистрации в районното полицейско управление Аксаково, в първо РПУ Варна и в Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Русе.
Срещу него са се водели дознания. 

Николов от 2 години насам е изкупувал бази за зърно в района на Добрич, Каварна и Балчик, представяйки се за част от варненската групировка ТИМ.
Той е осигурявал и износ на зърно през пристанището в Балчик.
Източници от полицията допълниха, цитирани от Дарик радио, че освен с варненската групировка, Николов е работил и с представители на други силови групи в региона.

Загиналият е участвал в упавлението на 11 фирми, предимно с предметна дейност  земеделие със седалище във Варна, Каварна и Добрич.
Той е собственик на шест фирми.

Наред обаче със сводката на МВР за досието му справка в Интернет показа, че Николов е носител на приза "Еврика" за Млад мениджър на 2005 година в конкурса организиран от Фондация Еврика.
Той е удостоен с наградата в качеството си на управляващ съдружник във фирма "Фарин" ООД.
На церемонията, проведена в края на януари тази година в Централния военен клуб в София, Николов получава привествие лично от президента Първанов.

Извадка от визитката на Николов, публикувана в сайта на Фондация "Еврика":

Николов, дясно, по време на церемонията, 30 януари, 2006•• Г-н Николов е собственик и ръководител на множество по-малки компании в сферата на транспорта, дървообработването и др.
Той се ползва с безупречен авторитет уважение сред клиенти, доставчици и конкуренти, за което говорят и многобройните референции за него от Българската международна бизнес асоциация (БИБА), Прайсуотърхаус Купърс България ЕООД, „Афер България" ЕООД, „Агриматко-България" ООД, „Гленкор Интернешънъл" АД, ING Bank, Банка „Пиреос", „УкрАгроКонсалт" - Украйна, „Cremer gruppe" - Германия, „Vicorus" - Швейцария, Райфайзенбанк, „Байер България" ЕООД и други.

Компанията, ръководена от г-н Николов, е една от най-големите в бранша и обхваща целия производствен цикъл при производството на зърнени култури.
Притежава собствени складови бази, транспортна, сервизна и спедиторска дейност, търговска фирма, фермерство, лизингова и застрахователна компания, а така също и предприятие за производство на мебели.
Значими успехи са регистрирани през 2005 г., когато фирмата разширява значително клиентската си база и търгуваните обеми. Особено внимание отделя на иновативната и инвестиционната си дейности.
Благодарение на прилаганите успешни бизнес модели през 2005 г. фирмата отчита нарастване на стойността на експорта на земеделска продукция с над 60% - до 8 млн. лв., нарастване на продажбите на минерални торове с 50% в сравнение с 2004 г., нарастване на стойността на реализираните препарати за растителна защита с 29,95 % повече от постигнатото през 2004 г. ••

През януари 2006 година Комисията по финансов надзор отказва да издаде разрешение за застрахователна дейност на "Фарин" ООД, управлявана от Николов и съдружника му Веселин Бакърджиев.
В мотивите си комисията посочва, че не й е била представена диплома за висше образование на Николов, което е задължително изискване според Закона за застраховането.
Тогава Николов все още е бил студент по Международни отношения във Варненския свободен университет.