Убеден съм, че майката на Иванка ще се върне. Тази надежда изрази в ефира на Нова тв Калин Каменов, заместник-министър на младежта и спорта и бивш директор на Държавната агенция за закрила на детето по повод случая на изоставената Иванка-първото бебе за 2015 в Бургас .

Близо 2000 бебета са изоставени през миналата година, по негови данни. Има случаи на изоставено бебе от 16-годишна майка, на практика още дете. Каменов е убеден, че „виновник" за тези случаи са ниското образование, ранното отпадане от училище и ранните бракове. Бедността също е причина родителите да изоставят децата си.

Има начини много от тези случаи да бъдат предотвратени, категоричен е Каменов. Според него нужни са достатъчно мотивирани и добре платени социални работници и медиатори, които да работят на терен.

Има дефицит на „бели лястовици" , които да работят на терен, смята Каменов. По думите му малко били ентусиастите, които искали „да нагазят в калта".

Оказва се, че работата на терен в махалите е и опасна. Честа практика в родилните отделения, според психолога Елка Налбантова, е ромски майки да изоставят бебета си под предлог, че отива да гледа другите си деца и затова оставя новороденото. Често майките се връщат и си вземат бебето, подчерта тя.

Според Налбантова в махалите трябва да има и по-сериозно медицинско присъствие, тъй като голяма част от майките споделят, че бременността им не е проследявана от лекар. Тя иска социалните помощи да са обвързани с образованието на децата и грижите за самите деца. Започнали сме реформата, но сме съвсем в началото, изтъкна тя. 8 дома за бебета предстои да бъдат закрити през тази година.

Припомняме, леко увеличение на раждаемостта през 2014 година е отчетено от здравното министерство у нас. Това показва Информационната система за раждания към ведомството.

В периода 1 януари 2014 година - 1 януари 2015 година в България са се родили общо 62 932 бебета, което е с около 600 повече от предходната година - 62 344. Обаче през последната година са се родили по-малко бебета в сравнение с 2012 година - 64 012.