17.8% от българчетата на възраст от 4 до 9 години страдат от затлъстяване. 35.7% от техните връстници пък са с наднормено тегло. Данните бяха представени на пресконференция по повод предстоящия през май в София голям европейски научен конгрес за затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Данните показват още, че 23.1% от мъжете и 24.1% от жените над 18-годишна възраст в България са със затлъстяване. 40% от мъжете и 28.9% от жените пък са с наднормено тегло.

Председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. д-р Светослав Ханджиев подчерта, че затлъстяването е сериозен глобален и социален проблем и е много важно, че именно нашата столица е избрана за провеждането на 21-ия Европейски конгрес по проблемите на затлъстяването. Конгресът ще се проведе от 28 до 31май в НДК. След конгреса от 1 до 3 май в Албена предстои десети международен симпозиум по същата тема. Той ще бъде посетен от представители от четири континента.

Доц. Ханджиев подчерта, че е особено важно също и „Училището за здраве", което се организира за втора поредна година в Албена. То ще се състои от 1 до 7 юни. Именно по време на училището освен за храненето, децата ще се учат да правят различни упражнения, а родителите им ще се обучават как да излизат на туризъм и да спортуват заедно. По думите на доц. д-р Светослав Ханджиев е много важно да се накарат родителите да спортуват с децата, тъй като движението е необходимо за превенцията на затлъстяването.

Той е категоричен, че часовете по физкултура в училищата трябва да се увеличат и изрази съжаление, че всичко друго се прави за сметка именно на физическото възпитание. По мнението му 2-3 часа физкултура седмично са изключително недостатъчни.

По време на пресконференцията специалистът защити и българската баничка, но подчерта изрично, че става въпрос за добре приготвена и без маргарин баничка. Според него тя си има място в традициите и не бива да се анатемосва. Няма лошо да се предостави на детето една хубава топла баница веднъж седмично, но да не става ежедневие, допълни Ханджиев.

По думите му в България и възрастните, и децата не консумират достатъчно мляко и млечни продукти, но затова пък масово се набляга на солта. Много е важно да се ограничи консумацията на сол, тъй като е установено, че българите консумират 3,5 пъти повече от сол от нормалното. При 6 грама, които са допустими, нашенците слагат 18-20 грама. Разбира се в менюто трябва да присъства и рибата, която често липсва. Специалистите препоръчват да се хапва риба веднъж-два пъти седмично.

Доц. д-р Светослав Ханджиев е категоричен, че трябва да се акцентира и върху необходимостта от контрол на хранителните продукти. „Има Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието и храните, Българска агенция по безопасност на храните - топката е в тях. Разбира се ние алармираме, защото не може да се говори за сирене без мляко, за кренвирши без месо. На тези производители на храни трябва да се показват червени картони, а не жълти", защити позицията си Ханджиев.

Той увери, че специалистите ще продължават да притискат управляващите да подпомагат борбата със затлъстяването.

От своя страна изпълнителният директор на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването Юан Удлърд каза по време на пресконференцията, че над 50 % от европейското население е с над наднормено тегло или затлъстяване, а 40 % от децата страдат от същия проблем. Той също подчерта, че затлъстяването е социален, финансов и сериозен здравен проблем, за който трябва да се погрижим. То се счита за мост към други незаразни заболявания като диабет тип 2 и артериална хипертония.

Удлърд посочи като пример, че 80 % от хората с диабет тип 2 са със затлъстяване и се счита, че има причинно-следствена връзка между двете заболявания. Друг пример е, че 55 % от хората с артериална хипертония са със затлъстяване. Считайки, че 50 % от европейското население е с наднормено тегло, а 23 % със затлъстяване - това наистина е голям проблем. Именно затова за конгреса в София ще пристигнат над 1000 водещи експерти в областта на затлъстяването.

София е спечелила възможността да е домакин на събитието, като се е конкурирала с Рим, Порто, Йерусалим и Барселона. Българската асоциация е много активна и много добре известна на европейско ниво. Те кандидатствали с отлична презентация. Много е важно да се отбележи, че другите конкуренти на България са големи и известни, но въпреки че София е малка столица, представиха една много силна кандидатура и спечелиха, обясни Юан Удлърд.

По време на конгреса ще бъдат представени най-съвременните методи за превенция и лечение на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Ще бъде издаден и документ, който ще се адресира до Европейската комисия. „Част от Европейската асоциация са и 25 пациентски асоциации и този документ ще бъде на базата на разговорите, които ще проведем с тях. Чрез документа ще се насочи вниманието на европейските власти, че затлъстяването е сериозен проблем, който изисква спешни мерки. Ще покажем, че европейците имат нужда от по-добър достъп до лечение в тази връзка. Надяваме се, че националните асоциации ще направят подобен документ, който ще бъде адресиран към техните власти", посочи още гостът.

По време на първия ден от Европейския конгрес за всички български специалисти ще бъде осигурен свободен безплатен достъп до лекциите, както и до специален семинар, посветен на актуалните проблеми със затлъстяването, особено на детското затлъстяване. Ще има безплатен превод. Желаещите специалисти ще могат да се запишат в сайта на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Фактът, че София е домакин на конгреса, е признание за българските лекари, диетолози и специалисти, които се борят с проблема, подчерта още доц. д-р Светослав Ханджиев.