Диабетът продължава да върлува у нас с пълна сила. Това е общата констатация от статистиката на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. На здравен форум в сградата на Народното събрание от организацията обявиха, че повече от половин милион българи са засегнати от болестта.

575 000 са сънародниците ни, страдащи от диабет, като едва 1/4 от тях са с добър контрол на заболяването. 18 души всеки ден у нас умират от усложненията, произтичащи от диабета. Обърнем ли поглед към малчуганите, статистиката не става по-щадяща - 9,4 на всеки сто хиляди българчета също са болни от диабет. Като цяло темпът на нарастване на заболеваемостта също бележи ръст - от малко над 8 % през 2005 г., за 2011 г. той вече е 9,6 %.

По думите на ендокринолога проф. д-р Сабина Захариева, 40 % от родните пациенти с диабет не са посетили лекар в последните 12 месеца, 50 % от всички болни не познават стойностите на добър контрол, а 40 % не са измервали хемоглобина си в близките месеци. За развитите европейски страни всички тези негативни показатели са с далеч по-ниски стойности.

Според Захариева у нас е остра нуждата от обособяване на специализирани лекарски екипи, съставени не само от лични лекари и ендокринолози, но и от психолози. Тя обърна внимание и на това, че в България има прекалено много затлъстели деца и това не се дължи само на храната, която малчуганите приемат, но и на факта, че те са сериозно обездвижени.

По данни на Европейския диабетен индекс тези страшни измерения на проблема далеч не засягат само България. Над 32 милиона са болни от захарен диабет в Европа, като броят не недиагностицираните е още по-голям, сочи индексът. 160 милиарда евро пък са разходите по лечение за изминалата година на Стария континент.

Специалистите в областта настояват за въвеждане на Национален диабетен регистър, както и на самостоятелна Национална програма за борба със захарния диабет, за да можем най-после да се откъснем от последното място в Европа по брой болни от диабет и по качество на грижите, полагани за тях.