МВР-шефката Румяна Бъчварова и изпълнителният директор на „Близу Медия енд Броудбенд" ЕАД Ларс Андерс Рундгрен подписаха споразумение за филтриране на интернет страници със сексуално насилие над деца.

Споразумението за предоставяне на списък с домейни на интернет страници с цел филтриране на интернет услуги е подписано в края на юли, съобщават от вътрешното министерство. От там уточняват, че списъкът е с домейн адреси на страници, които Интерпол е определил като съдържащи сексуално насилие над деца.

Международната организация на криминалната полиция поддържа т.н. The INTERPOL "Worst Of List" със видео и снимки. Целта на списъка е превенция и ограничаване на разпространението в световен мащаб на изображения на сексуално злоупотреба с деца.

От МВР поясняват, че чрез националните централни бюра на Интерпол, списъкът се предоставя на доставчиците на интернет услуги. Целта е да се ограничи разпространението на подобни сцени в поддържаната от тях мрежа чрез блокиране на достъпа до такива материали.

От ведомството припомнят, че първото аналогично споразумение е сключено миналата година между МВР и Теленор България АД. В рамките на това споразумение списъкът на Интерпол редовно се подава от Генералния секретариат към доставчика чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество", отдел „Интерпол".

От МВР поясняват, че са направени стъпки към разширяване на проекта. Разработен е интернет сайт и посредством специализирана платформа www.spasidete.bg, списъкът ще се предоставя от отдела на интернет доставчиците, които желаят да се присъединят към инициативата на органите на реда за осигуряване на по-безопасен интернет за децата и подрастващите.

Доставчикът се задължава да обработва информацията от списъка като спазва правилата на Интерпол. Трябва стриктно да се придържа и към изискванията за защита на личните данни и конфиденциалност.

От оглавяваното от Румяна Бъчварова министерство разясняват и как работи т. нар. филтър. При всеки опит през мрежата на интернет доставчика да бъде отворен уебсайт, който съдържа фото или видеоматериали, показващи сексуална злоупотреба с деца, абонатът ще бъде автоматично пренасочен към STOP-страница. Тя ще го информира, че достъпът до сайта е забранен и предоставя информация за причината за блокирането.

От съобщението става ясно още, че е в процес на подписване споразумение и с друг голям доставчик на интернет услуги в България.

Чрез партньорството си с частния сектор силовото ведомство цели да ограничи разпространението на подобен вид материали с деца в родното интернет пространство. Друга цел е да се блокира достъпът на други потребители до такива материали.