Българският лекарски съюз не одобрява Националната здравна стратегия до 2020 година. Лекарите не приемат основно плана за действие и финансовия план към стратегията, защото не предвиждат почти никакъв растеж на средства в здравеопазването, съобщава БНР.

В стратегията не са включени мерки от други документи, изработени заедно с нея - план за действие, законопроекти, мерки по националната лекарствена политика. Основен недостатък на Националната здравна стратегия - финансовият план към нея не предвижда почти никакъв растеж на средствата в здравеопазването, посочи доктор Юлиян Йорданов, зам.-председател на Лекарския съюз.

Според д-р Йорданов липсва конкретика по отношение размера на финансовия ресурс по изпълнение на отделните цели и приоритети, както и източниците на финансиране, което поставя под сериозен въпрос дали този план ще влезе изобщо в действие. Политиката на човешките ресурси в здравеопазването - тя е много обща, пожелателна, каза д-р Йорданов.

По думите на председателя на лекарския съюз доктор Цветан Райчинов има предложения на БЛС, залегнали в стратегията, но това, че няма екшън план за изпълнение е сериозен недостатък.

Една такава стратегия да доведе до сериозна промяна в качеството на здравеопазването като цяло и това мисля, че искат всички българи. Не е, както се говори, рязка реформа. Това трябва да направи тази стратегия, ако е изработена, както трябва, смята Райчинов.