От Българския лекарски съюз са предложили да бъдат отблокирани 60 милиона лева от резерва на Здравната каса, заради недостиг на средства за лекарства и дейности в болничната помощ. Това е станало на заседание на Надзорния съвет на Здравната каса, предаде БНР. От БЛС настояват 35 милиона лева да отидат за онколекарства в болничната помощ, а 25 милиона лева за дейности в болниците.

От Националната здравоосигурителна каса /НЗОК/ уточниха, че анализът за първото тримесечие на тази година сочи надвишаване на бюджета за лекарства в болниците при злокачествените заболявания с 25 на сто. Миналата година за онколекарства са похарчени 220 милиона лева, а бюджетът за тази година е 175 милиона лева.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов каза, че няма риск онкоболни да останат без лечение. Според него три вида дейности трябва да останат без регулация - хемодиализата, ражданията, тежките процедури в интензивните грижи.

Подуправителят на Здравната каса д-р Димитър Петров заяви, че за преодоляване на проблемите трябва да се направят законодателни промени, които да доведат до възможности НЗОК да договаря по-гъвкаво цените на лекарствата, както и задължително при включване на лекарства в позитивния списък да има фармакологичен анализ за ефекта  от лечението с този медикамент.

"Правят лимити на дейност, която не може да бъде лимитирана. Няма как да лимитираме болестта. Ако имаше начин да лимитираме заболеваемостта, може би нямаше да имаме нужда и от система за здравеопазване". Това заяви пред БНР  председателят на  Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Повод за думите му бе предложението на БЛС за отблокиране на средства от резерва на НЗОК за са се осигури лечение за онкоболните.

Това са лекарства, които се вземат по определена схема в точно определени интервали и прекъсването на лечението може да предизвика рецидив на заболяването. Тоест проблемът е, че ритмичното вземане на лекарства е животоспасяващо и те не могат да бъдат поставени в листа на чакащите. Това е драма за всеки един от тези хора.

В случая, онколекарствата са налични в аптечната мрежа, проблемът е, че са изключително скъпи, а НЗОК отказва да ги заплаща и затоваболните не могат да ги получат, коментира лекарят. Става дума за суми от порядъка на 2-3 до 5 000 лева месечно.

"Има грешки в самата лекарствена политика, но генералната грешка е, че на здравната система се гледа като на администрация и затова се стига до лимитиране, бюджетиране и такива неща.

Изходът е това, което беше заложено още в самото начало на здравното осигуряване - парите следват болния. Нашата система в момента е точно обратната - болнят следва парите - където има пари, той трябва да отиде там да се лекува. Ако едната болница е свършила парите, той принудително трябва да отиде в другата", каза д-р Кацаров.