От Националната пациентска организация, Федерация „Български пациентски форум", Българска асоциация за закрила на пациентите, Сдружение на общинските болници в България и Националното сдружение на частните болници изпратиха отворено писмо до Михаил Миков, Пламен Орешарски, Петър Чобанов, Таня Андреева, шефовете на НЗОК и до цялото българско общество, за да изразят тревогата си за бъдещето на българското здравеопазване.

Според тях здравеопазването не само щяло да се превърне в жертва на политическата криза, но и за втора поредна година е изложено на предварително планиран дефицит. Дори според най-оптимистичните прогнози средствата на НЗОК ще стигнат за възстановяване на разходите за лечение на българските граждани само до септември.  А това предвещава огромна криза и поставя въпроса ще има ли след септември здравеопазване изобщо.

Като представители на пациентски и болнични сдружения и организации, те са изключително притеснени от бездействието до момента и затова публично категорично настояват за:

- Спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2014 г.

- Отпадане на Постановление 94 на МС от 25,04,2014 г. и позоваващите се на него анекси за болнична помощ

- Проява на държавническа съвест при гласуването на бюджет 2015 на НЗОК, за да се планират реални разходи за лечение, а не да се залагат дефицитни дупки, в които за съжаление продапада болния българин, а не политическата класа.

Анексите за болнична помощ, които бяха изпратени на управителите на лечебните заведения тази седмица, предвещават крах, но не само за болниците - те били изключително опасни най-вече за пациентите.

Приложенията преповтарят заложеното в Постановление 94 на МС от 25.04.2014 г., с което държавата намери механизъм да не заплаща вече оказаното лечение от болниците или иначе казано да откаже да покрие разходите на пациентите от тяхно име и с техните здравни вноски, се казва в отвореното писмо. Това предрича само едно - смърт чрез обезкървяване за лечебните заведения за болнична помощ.

Ето защо организициите, които застават зад отвореното писмо, са дали на съд Постановление 94 и очакват произнасянето на Върховния административен съд. Преди малко повече от месец са алармирали, че този нормативен акт в един момент ще покаже едно - лимитът ще придобие лице. И не само едно, а на много хиляди български пациенти, които няма да имат възможността да бъдат лекувани.

"И трябва да е ясно за всички - не болниците са виновни за дефицита. Той бе предварително планиран за втора поредна година и на всички в системата бе ясно, че средствата ще стигнат максимум до септември 2014. Факт е, че през последните 5 години средствата за болнична помощ, спрямо общите средства за здравеопазване, са намалени с повече от 6% на фона на непрекъснато прокламиране, че болниците харчат все повече. Освен това не болниците отклониха  около 2 милиарда лева от резерва на НЗОК  в посока консолидирания бюджет през предходните години", се казва още в отвореното писмо.

Болниците и пациентите завършват, като посочват, че на болниците НЗОК заплаща само извършена и проверена дейност и трябвало да се спре със спекулациите по отношение на лечебните заведения за болнична помощ, тъй като насаждането на омраза от страна на пациенти към медицинското съсловие е пагубно за обществото ни и здравето на нацията ни.