Лекарите и медицинският персонал на няколко онкоболници излязоха на протест срещу готвените от Министерство на здравеопазването законови промени. Недоволството на здравните служители от Благоевград, Шумен и Русе е продиктувано от намерението на Петър Москов онкодиспансерите в страната да се слеят с многопрофилните болници, съобщава БГНЕС.

Мирният протест в Благоевград продължи 15 минути. Той бе подкрепен и от градоначалника.

Управителят на СБАЛО „Свети Мина" ЕООД д-р Георги Георгиев коментира, че надали сливането на онкоболниците с многопрофилните ще е най-доброто решение и ще доведе до подобрение, както в медицинската дейност, така и в икономически план.

Онколозите призовават Москов към диалог, за да бъде чута стратегия, която има ясно поставени задачи за постигане на определени цели. Протестиращите настояват да получат отговор какви са очакванията за развитието на въпросната реформа във времето. „Но вместо това сме свидетели на едно разноговорене - единия ден ще ни правят консорциуми, на другия - граждански сдружения, на третия-сливане на администрациите с болниците и т.н.", възмущава се д-р Георгиев.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, който е и лекар, също се обяви категорично против предложенията за промените в Закона за лечебните заведения. Такова становище от името на кмета на общината е внесено при министър-председателя, вицепремиера Томислав Дончев, министър Москов и председателя на комисията по здравеопазване към Народното събрание.

Камбитов сподели, че е говорил с всички местни депутати, които подкрепят становището на общината. Той лично не вижда смисъл в подобни промени.

Председателят на областната структура на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Съби Хаджиев коментира, че съсловната организация е категорична, че на този етап не трябва да се променя Законът за лечебните заведения в тази си част. Лекарите от страната са се обединили около тази позиция по време на отчетно-изборния събор на БЛС в Равда. Д-р Хаджиев е лекар-хирург в благоевградската онкоболница. Той е категоричен, че диспансерът е създаден от много време и е работеща структура, обслужваща пациенти от 4 области.

Лекарите от Комплексния онкологичен център в Русе също започнаха протест срещу готвените реформи. Те излязоха за 30 минути пред сградата на диспансера, като на реверите си носеха лентички. Медиците се заканиха да протестират всеки ден до вторник, когато в града се очаква да пристигне здравният министър Москов.

Д-р Бисер Начев, началник на хирургичното отделение към центъра, обясни, цитиран от Ruse news, че не са против системата и промените, но искат те са се правят там, където е нужно.

Той припомни и факта, че модерната апаратура, с която е оборудван центърът, е купена с европейски средства. Община Русе пък се ангажирала дейността и статутът на Комплексния онкологичен център да не се променят. Онкоцентърът се самоиздържал и нямал просрочени задължения. Медиците искат да разберат защо държавата посяга да обсеби за себе си общинските здравни заведения.

"Няма да търпим диктаторския стил на здравния министър и няма да допуснем да продължи манипулацията на общественото мнение", заявяват медиците в своя декларация.

На протест излязоха и над 100 лекари и служители на Комплексния онкологичен център в Шумен.

Към протеста се присъединиха и пациенти. Те се събраха пред новата сграда на Центъра за лъчетерапия. Протестиращите настояват центърът да продължи да съществува като самостоятелно лечебно заведение. Те се заканиха, че ще продължат с протестите си.

Протестиращи граждани и пациенти са организирали и подписка в защита на шуменския онкоцентър. В нея са се включили около 2000 души. Тя ще бъде изпратена на Министерски съвет, Народното събрание и Министерство на здравеопазването, уточнява Дарик.