3200 лекари специализанти в „заварено положение" няма да могат да се възползват от новата Наредба 34 на Министерство на здравеопазването, тъй като специализацията им вече е започнала.
Промените в наредбата предвиждат изпитът да отпадне и младите лекари да избират в кое лечебно заведение желаят да специализират и да получават възнаграждение.

Припомняме, преди няколко дни министърът на здравеопазването Петър Москов представи проекта на наредбата, като подчерта, че основната й идея е да смъкне всички административни пречки пред желаещите да специализират в България, както и да осигури по-добри условия на работа в България и трудово заплащане. Според промените отпадат конкурсите за младите специализанти, като те ще започват работа директно на трудов договор. Освен това ще могат да специализират във всички области болници, както и в онези, които имат нужната акредитация.

От Гражданска инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване" организираха пресконференция, на която обявиха, че застават зад промените, но изразиха притесненията си по някои от точките в документа.

Именно процедурата по специализация бе една от причините младите лекари да напускат страната ни и да търсят реализация отвъд граница.

Според младия лекар Радислав Наков поради ограничени бюджети на болниците, специализанти няма да бъдат назначени на много места. В тази връзка инициаторите на пресконференцията предлагат да се измисли начин, по който младите лекари в заварено положение да бъдат облекчени, като например за тях отпадне таксата от 180 лв. за специализация.

„Имаме притеснение, че положителните неща в новата наредба няма да се спазват от лечебните заведения, защото не е в техен интерес", изрази притеснението си той. По думите му, лечебните заведения ще търсят начин да намаляват заплащането. Поради това младите лекари предлагат да се създаде шаблонен договор между специализанта и обучаващата болница. Самите те ще предложат примерен договор, който да ги предпази от усложнения.

Според медиците новата наредба може да повиши мотивацията им да специализират и работят в България, както и да имат добри условия за труд, без да се извращават от всякаква наредба и правила. Те си поставят за цел да бъдат структура, която да следи като цяло проблемите в здравеопазването.

Идеята на Министерство на здравеопазването е акредитацията на болниците (т.е. правото им да работят със специализанти и да получават пари от здравната каса) да бъде обвързана с това да имат минимален брой специализанти. Така, лечебното заведение ще получава толкова пари от НЗОК, колкото специализанти е наело на работа.

Д-р Иван Вецев оценява МЗ като добър партньор за работа и разбирателство. Той изтъкна, че за 20 дни се е променила една наредба, която затрудняваше като цяло здравеопазването. „Нашата роля е да подпомагаме МЗ в промените, за да имаме работещ документ, в полза на цялото здравеопазване - не само на специализантите", коментира той.

За да очертае проблема с липсата на кадри, председателят на Фондация „Остани" Емануил Найденов обяви, че 80% от дипломираните студенти по медицина декларират желание да напуснат България. „Системата на здравеопазването работи за малка група хора, която трябва да си отиде", заяви той. Според него системата не е в услуга нито на пациентите, нито на лекарите.

Междувременно Найденов бе категоричен, че застават твърдо зад позицията на МЗ, че насилието над медици не може да продължава и министър Москов не може да бъде обвиняван, че се опитва да запази лекарския потенциал на страната.
Следващата седмица младите медици ще проведат среща и с Българския лекарски съюз.