Около 5:20 часа тази сутрин бомба разтърси сградата на издателство "Милениум", помещаващо се на "Цариградско шосе" 17, в близост до Полиграфическия комбинат и БТА.

10 часа по-късно:
На брифинг в сградата от Галерия обявиха, че бомбата е за сплашване на информаторите им
Още...

Собственикът на издателството Недялко Недялков заяви пред БНТ, че адската машина е била активирана на първия етаж, който е даден под наем на вестник "Галерия". По думите му бомбата буквално е била оставена пред входната врата на редакцията.

Toй добави, че материалните щети са "малкия дявол", тъй като нощният пазач на офиса на "Галерия" (който единствен е бил вътре) се е отървал единствено с охлузвания, защото при взрива успял да залегне.

От МВР коментираха, че все още не могат категорично да заявят, че взривното устройство е било предназначено за изданието, извадило стенограми с участието на депутати, митнически шефове и министри.

Борисов отказва да се занимава с "ченгеджийски номерца"
Още...

Бомбата е била с мощност 400 грама тротилов еквивалент.

На мястото на инцидента има екипи на полицията, пожарната, които извършват оглед. Изпочупени са стъклата и на съседните сгради и на паркиран в близост автомобил.

Пешеходният подлез на "Цариградско шосе" е отцепен от полиция.

Издателство "Милениум" нашумя с поредицата "Убитите босове", както и с книги на убития Георги Стоев и Кристина Патрашкова, главен редактор на вестник "Галерия".

„Аз съм убедена, че този взрив е за сплашване и не толкова заради някакви други публикации, колкото заради извадените тайни разговори на властта", коментира пред news.bg Кристина Патрашкова.
Тя посочи, че не може да коментира конкретни версии и не може да посочи конкретно име, което, според нея, е поръчало това сплашване.

Патрашкова изтъкна, че вестникът е един от най-опозиционните в България.
„Очевидно, на хора, които са в управлението, не им е приятно да бъде разкривано задкулисието на техните действия и има интерес ние да бъде сплашени", коментира още главният редактор на в. Галерия.

По думите й, колкото по-бързо вътрешният министър Цветан Цветанов открие извършителя, толкова по-бързо ще отпаднат абсолютно всякакви съмнения. Патрашкова обеща, че ще се извини, ако сега е изрекла по-остри думи, а те не се потвърдят.

Тя допълни, че изчакват действията на органите на реда и заяви още, че не е чула до момента министър Цветанов да се изказва по случая. По думите й, обикновено Цветанов реагира много светкавично, ако журналист получи и най-обикновена заплаха по телефона.

Огнян Стефанов видя самореклама във взирва в „Галерия"
Още...

От „Галерия" ще сезират всички международни органи със седалище в Брюксел, които в някакъв начин имат отношение към медиите. „Това е действие, което трябва да каже: „Внимавайте в бъдеще какво ще публикувате", убедена е Кристина Патрашкова. Тя посочи, че открива в този акт по-скоро политическа, отколкото криминална следа.

Главния редактор на „Галерия" заяви, че не допуска версия, че певецът Борис Дали, например, е бил много ядосан заради критиките в последния брой и е изпратил някой да сложи бомба.

През смях журналистката отговори на въпрос дали Алексей Петров има общо със случая: „Аз вече не мога да разбера ние свързани ли сме с Алексей Петров или той ни слага бомбите", заяви още Патрашкова.

Тя си спомни, че днес е 10 февруари, а на същата дата през миналата година беше извършена показната акция срещу родния „Октопод". Това е обикновено съвпадение, смята главната редакторка.

На мястото на инцидента дойде и Атанас Семов от РЗС, който обаче не пожела да застане пред камерите. Семов каза, че е дошъл да подкрепи едни от най-сериозните журналисти и да се информира за случилото се.

Защо го няма Цветанов пред "Галерия", питат в парламента
Още...

В такава комплицирана ситуация всеки може да го направи. Цветанов трябва на прави необходимото, за да бъде разкрит извършителя, заяви от своя страна Явор Дачков.

Той припомни, че днес по Цариградско шосе ще мине еврокомисарят по сигурността Сесилия Малмстрьом.

На въпрос кои биха могли да бъдат поръчителите, Дачков отговори: "Аз искам да върна темата към разговорите на Ваньо Танов. Там има данни за сериозни престъпления. Има хора, чиито интереси са нарушени от такъв вид шум.

Добре е полицията да даде отговор на тези въпроси, добави той.

Взривът от тази сутрин не е срещу вестник „Галерия", а е акт срещу държавата. Това коментира в кулоарите на Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той добави, че не подозира никого.

Според него обаче не е случайно съвпадението с идването на еврокомисарите.

Такъв акт много трудно ще бъде разкрит, защото е направен от професионалисти. Този път не е просто някой да се е ядосал на вестника и да е сложил взрива, коментира Велчев и добави, че този акт е организиран и то много добре.

Военният министър Аню Ангелов определи взривът пред редакцията на в-к Галерия като терористичен акт.

Всеки един взрив, всяко отвличане, всяко посегателство върху човешки живот, аз го считам за терористичен акт, категоричен бе министърът.

Той не пожела да конкретизира дали днешният взрив е дело на терористи.
Аню Ангелов не коментира дали взривът е атака срещу правителството.