Столичани и гости на града имаха възможността да се докоснат до бойна техника, която е на въоръжение в армиите на Република България и на САЩ.

Бойните машини бяха изложени в района на Военната академия "Георги С.Раковски". Сред изложената военна техника бяха американски бойни машини М 1126 "Страйкър" от състава на 2-ри Кавалерийски полк, както и бронирани бойни машини MSFV "COMANDO SELECT" от военно формирование 56 040 - Благоевград. Българските и американските военнослужещи запознаха посетителите със задачите, които се изпълняват с участието на представената техника.

Старши лейтенант Веселин Станков, зам. командир на първа механизирана рота от военно формирование 26400 -Благоевград, сподели, че той и неговите военнослужещи са в София, за да запознаят гражданите с най-новата техника, която е в тяхното формирование - машините "Comando Select". Те са от 1 година във формированието им и притежават добра бронировка, високо точни и пробивни оръжия и отлична защита на екипажа, който се намират вътре. Посетителите имаха възможност и да влязат в машините.

"Могат да видят и да усетят всичко това, което някога са си мислили, че могат да изпитат гледайки един филм за американската армия", сподели Станков.

Екипът ни се качи в бойната бронирана колесна машина MSFV- Comando Select.

По думите на старши лейтенант Станков, от формированието им са използвали машините в учения и в ежедневната им бойна подготовка.

"Всеки ден личният състав усвоява добрите тактики,техники и процедури". Той добави, че една машина от този тип побира 7 човека. "Екипажът е от трима -шофьор, командир и мерач-оператор, а в десантното отделение стоят картечар, гранатометчик и помощник- гранатометчик и автоматчик", уточни Станков.

"Тези машини имат оперативна съвместимост, за да водим съвместни действия със службите на МВР при евентуален терористичен акт или при контратерористични акции. Също така за охрана на летища и на бази, каквато е и задачата пред батальона ни - да преминем международна сертификация на модул за активна отбрана и охрана на летища", каза Станков.