Софийски градски съд отказа да прекрати производството по разглеждане на европейската заповед за арест, издадена от Румъния за Евелин Банев Брендо.

Припомняме, България получи ново искане Банев да бъде екстрадиран в Румъния. В момента той е в Централния софийски затвор, тъй като обжалва наложената му 20-годишна присъда в Италия.

Подсъдимият Евелин Банев присъства лично на днешното заседание, макар да се очакваше, че няма да пожелае да се яви.
Той бе въведен в съдебната зала със засилен охрана, като в знак на неуважение към съда не свали шапката си.

Съдът прецени, че в мотивационната част на първото производство е прекратена само процедурата, а не самото дело.
В момента не сме изправени пред хипотеза да се възобнови прекратено производство, а да се продължи процедура по изпълнение на европейска заповед, категоричен бе съдията.
Според него изказването на защитата за прекратяване на настоящето производство не е основателно.

Въпреки това днес не бе даден ход на делото, тъй като съдът счете, че е необходима справка за висящите производства срещу Брендо на територията на България.
Така делото срещу него ще стартира на 28 октомври от 13:30 часа.

Защитата на сочения за кокаинов крал българин изтъкна, че по закон има срок от 90 дни след издаването на европейска заповед за арест, в който тя трябва да се разгледа.
Към настоящото производство този срок е надвишен, тъй като заповедта е издадена в началото на месец февруари тази година.

Адвокатът на Брендо изтъкна, че полученото този септември писмо от Румъния за подновяване на производството е получено на български език без оригиналния текст с неясен подател и получател.
Според защитата това не отговаря на закона за екстрадиция и румънската страна следва да предяви правни претенции по установения ред.