И на слепия стана ясно, че без корекция за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да има колапс в системата. Това притеснение изрази в ефира на БиТиВи депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според нея актуализацията на бюджета е необходима и трябва да се извърши задължително в рамките на този парламент.

По думите на Стоянова, трябва да се прехвърлят пари от държавния бюджет към Касата и да се използва момента да се види дали и в централния бюджет има финансова дупка.  Такава дупка има, приходната част не се изпълнява по план, а разходната върви дори с плюс, категорична е герберката, като прогнозира недостиг на държавните пари на стойност над 1 милиард лева.

БСП със закона да забрани на Румен Гечев да се изказва по телевизиите и да внася законопроекти. Това настоя Стоянова по повод вчерашните изказвания на червения депутат, че актуализация извън бюджета на НЗОК не е нужна. Депутатката от ГЕРБ обяви, че парите, които по време на управлението на Бойко Борисов са изтеглени от бюджета на Касата и са отишли във фискалния резерв, не са изхарчени, а все още са там и именно с тях ще се върнат 330 милиона на НЗОК за покриване на дефицита.

Нашите пари ще отиват в банките, отсече Стоянова по повод желанието на партийния лидер Борисов да има актуализация и в частта с банките. За да може вложителите и системата да е спокойна, държавата трябва да плати тези депозити. Да изтегли допълнителен дълг, да осигури ликвидността на тези пари. Задължително да се влезе с актуализацията при лимит на увеличаване на дълга, обясни депутатката. Според нея когато лошите кредити и активите по тях бъдат продадени, тогава парите ще се възстановят в бюджета. Някога, но не сега, призна тя.

Тезите на Стоянова обаче бяха опонирани от червения депутат Димитър Горов, също член на Комисията по финанси. НАП върви с 48,2% изпълнение на приходите за половин година, категоричен бе той, като все пак уточни, че приходите на митниците от ДДС са намалени за момента. Актуализация на централния бюджет на държавата не е тема днес, настоя социалистът, като отдаде това настояване на влизането на ГЕРБ в предизборна кампания. Ако се актуализира бюджетът на Касата, парите ще дойдат от резерва, уточни левият депутат.