Бургаският районен съд потвърди, че гаранцията на обвиняемия общински съветник Бенчо Бенчев е 50 000 лева, съобщиха от съда.

Припомняме, Бенчев заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун бяха сред върнатите от турските власти български граждани, арестувани при задържането на Димитър Желязков - Митьо Очите в Истанбул на 4 август.

Бенчев отрича да е имал бизнес с Очите, Несрин Узун - също, въпреки че и двамата са задържани в хотела, където е отседнал бургаският криминален бос, а самата стая в хотела е регистрирана е направена от Узун на името на Бенчев. Както Бенчев, така и Узун бяха в ареста в Бургас, но бяха освободени на 6 август, без да им бъдат повдигани обвинения.

Общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който беше пуснат от ареста под гаранция в размер на 50 000 лв., обжалва решението.

С постановление от 10 август 2018 г., Бенчо Бенчев е привлечен като обвиняем за лично укривателство и незаконно притежание на боеприпаси (престъпления по чл. 294, ал. 1 от НК и по чл. 339, ал. 1 от НК). Със същото постановление бе определена гаранцията от 50 000 лв., платима в 15-дневен срок.

Бенчев обжалва "безумната" гаранция от 50 000 лв.

Бенчев обжалва "безумната" гаранция от 50 000 лв.

За по-тежки дела имало далеч по-ниски гаранции

Според бургаския районен съд може има обосновано подозрение, че Бенчо Бенчев е съпричастен към извършване на престъпленията, за които е привлечен като обвиняем. Става дума за повдигнати обвинения за престъпления с висока степен на обществена опасност.

Съдът като прегледа събраните до този момент доказателства по досъдебното производство прие, че определената мярка за неотклонение като вид е подходяща и е взета с цел да попречи на обвиняемия да се укрие и да извърши престъпление.

Случаят "Бенчев" показва политически чадър върху престъпността според Атанасов

Случаят "Бенчев" показва политически чадър върху престъпността според Атанасов

Случаят бил целенасочена атака срещу фасадната опозиция на БСП

Според съдебната инстанция размерът от 50 000 лв. е сред най-леките мерки за неотклонение, предвидени в НПК.

Магистратите са отчели, че лицето е неосъждано, с постоянен адрес на територията на Република България, където развива бизнес и има семейство.

Общинският съветник Пейко Янков остава в ареста

Общинският съветник Пейко Янков остава в ареста

Според съда обаче няма доказателства то да е от групата на Митьо Очите

За гаранцията на Бенчев магистратите са отчели и имущественото положение на обвиняемия. Според съдебната инстанция това представлява и механизъм, който ще възпре обвиняемия да се укрие и да върши други престъпления. При извършване на преценка в тази връзка, съдът взе предвид наличните по досъдебното производство доказателства относно материалното положение на обвиняемия.

С тези основни мотиви съдът потвърди взетата мярка за неотклонение, като остави без уважение жалбата от страна на обвиняемия и неговата защита. Определението е окончателно.

Изтича тридневният срок за явяване на Бенчев в Окръжната следствена служба

Изтича тридневният срок за явяване на Бенчев в Окръжната следствена служба

Бенчев се очаква да бъде обвинен за укривателство и помагачество на Димитър Желязков с прякор Митьо Очите