Професионалният празник на юриста и ден на Конституцията донесе по-лека мярка на подсъдимата съдийка Румяна Ченалова.
След 5-часово заседание Софийският градски съд (СГС) "подари" на скандалния магистрат по-лека мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 8000 лв. Мярката бе гледана по искане на Прокуратурата за вземане на постоянна мярка "задържане под стража" спрямо Ченалова.

След като часове наред медиите очакваха да започне разглеждането на мярката за неотклонение на  съдия Румяна Ченалова, около 20:20 ч. съдът влезе в залата.
Пред това седем съдии си направиха отвод, докато най-после системата за случайно разпределение на делата избере такъв, който да поеме случая.

Решението по мярката бе обявено след 1 часа тази нощ.

Припомняме, на 14 април тя бе обявена за общодържавно издирване, след като нито един от обявените като актуални адреси не са се оказали такива. Това станало ясно, след като служители на Съдебна охрана в София и Стара Загора се опитвали да я намерят, за да я доведат принудително за разпит. Същата вечер Ченалова се явила при следователите и бе задържана с прокурорско постановление до 72 часа.

Освен двете обвинения за нарушаване на служебни задължения и документно престъпление Ченалова се сдоби с още едно обвинение от страна на прокуратурата. Според държавното обвинение, тя е продължила да разглежда   търговското дело, което е в основата на обвиненията срещу нея, въпреки че по него не са били събрани разноските към държавата в размер на 175 700 лв.

Ченалова е обвинена за това, че на 22 април 2014 г. като съдия е нарушила задълженията си, регламентирани в Закона  за съдебната власт. Обвинението й е във връзка с висящо търговско дело в СГС от  2013 г.  Производството е започнало по молба на Обединени енергийни търговци  ООД, а ответник по него е НЕК.

Документното престъпление на Ченалова се изразява в това, че в качеството си на съдия в Софийския градски съд по същото производство е съставила официален документ - протокол от проводено открито съдебно заседание, в който е удостоверила неверни изявления с цел документът да бъде използван като доказателство за тези изявления.
Прокуратурата се позова на императивна  процедура, според която ако в протокол от съдебно заседание се правят поправки, това се случва след представяне на необходимите доказателства.

Държавното обвинение изтъкна, че най-вероятно се очаква да бъдат открити нови  нарушения в дейността на магистратката с дългогодишен опит и настояха срещу нея да бъде предприета най-тежката мярка - задържане под стража за постоянно. Като аргумент в тази посока те изтъкнаха това, че освен настоящото досъдебно производство срещу Румяна Ченалова се водят още две,  които са за престъпления срещу правосъдието и по служба.

Обвинението изрази опасения, че Ченалова може да се укрие, ако бъде на свобода, като наблегна на процесуалното поведение на обвиняемата.
Сериозно внимание прокуратурата обърна на здравословния проблем, заради който Ченалова не се е явявала пред разследващите органи. Прокурорите са събрали доказателства,  сочещи, че тя не е имала заболяване, което да пречи за явяването й.

Съдията прецени, че случаят не отговаря на изискванията за тежко умишлено престъпление. Нямало опасност тя да се укрие или да въздейства на по-нататъшния ход на процеса. Магистратът прецени, че Прокуратурата не е посочила точно какви действия е извършила съдия Ченалова, какви вредни последици са настъпили от тях и за кого. Съдът прие, че има данни, че Ченалова е извършила само престъпление по чл. 311,  явяващо се документно. Нямало обаче доказателства, че е извършила длъжностно престъпление.  Според съдия Веселина Ставрева обаче в свидетелските показания се съдържали твърдения за взет от Ченалова подкуп,  които разследващите не са изследвали.

Цели 19 тома са събраните доказателства по делото. Има свидетелски показания, според които Ченалова трябвало да получи крупна сума пари за услугата от ОЕТ. Схемата, според показанията, била парите да бъдат преведени на сметка на брат й в Бразилия. Разбира се обаче тя отрече категорично това. Защитата й на неколкократно изтъкна, че въпросното дело още не е решено, макар че тя вече не е на работа в съда и това било аргумент, че няма как да му е повлияла. Обвинението е събирало много доказателства, но малка част от тях имат връзка с повдигнатите обвинения. Според съдия Ставрева от тях по-скоро могат да се изведат данни за друг вид престъпления, извършени включително от съдия Ченалова, както и от адвокати и бизнесмени. Данните, според съда, навеждат по категоричен начин за подкуп, нещо за което обаче Ченалова няма повдигнато обвинение.

Определнието на съда подлежи на обжалване или протест. Представителите на държавното обвинение не благоволиха да правят коментари след среднощното заседание. "Много рядко се случва да чуя толкова добре мотивирано определение", коментира пред журналисти след заседанието братът и адвокат на обвиняемата - Станимир Ченалов. От крайния изход на производството ще може да бъде направен извод дали Ченалова е изкупителна жертва, стана ясно още от изявлението на брат й.

По-рано държавното обвинение изтъкна, че предвид дългогодишната й магистратска практика, Ченалова  изградила свои контакти и би могла да влияе на свидетелите.
Прокурорите акцентираха и върху  финансовото й състояние, което според разпитите на свидетели до момента било добро.

"Ако имах такива връзки, нямаше да съм в ареста", отсече от своя страна подсъдимата. За мен се чуваше какво ли не - съдията на Първанов, съдията на Цветанов, съдията на Делян Пеевски, коментира още Ченалова.

По-рано днес Прокуратурата изложи и данни, че срещу нея се водят други две други досъдебни производства. И по този въпрос Ченалова не замълча и контрира изложеното с аргумента, че не пишело за какво, кога и срещу кого. Ченалова упрекна Прокуратурата за това, че образува производства на всеки, това е стил на работа на държавното обвинен и, че днес могат да бъдат образувани още 10. Активната самозащита на съдийката продължи, като тя ясно даде да се разбере, че не открива вина у себе си по обвинението, че е нанесла промени в протокол от дело между "ОЕТ - Обединени Енергийни Търговци" срещу НЕК.

Любопитен факт, срещу който Ченалова също изригна е, че свидетел на обвинението разказал, че Ченалова е била на яхта на ОЕТ с български спецмагистрати в Гърция. Не стана ясно обаче кой е правил компания на съдийката в южната ни съседка.

Самата Ченалова си бе осигурила двойна защита в съдебната зала. Освен със своя брат, тя се яви и с втори, който представи пространно експозе в защита на клиентката си.

Адвокат Огнян Митев започна защитата директно  с въпрос: "Дотам ли опряхме да установяваме кой къде се е преглеждал, за да се мотивира това твърд е постно искане за задържане под стража?"

"Доскоро имаше един съдия - Мими Петрова, която ходеше да проверява болните дали са болни", продължи юристът.

Той отправи укор към прокуратурата за това, че има цял том по делото, в който се описва как държавното обвинение е изразходвало ресурси, за да установява кой къде е ходил в Стара Загора. Именно в града на липите е единият от адресите на Ченалова, на който тя  е била търсена, за да й бъде връчена призовката.

Той се оплака, че на 14 март, когато се е явил с клиентката си през разследващите органи, са станали жертва на процесуална изненада - постановление, подписано от  двама прокурори. Още повече юристът се възмути от факта, че след задържането на Ченалова до следващия ден не са й дали никаква храна.

Впоследствие тонът на адвоката се изостри още повече,  като той дори заяви, че държавното обвинение репресира  Ченалова и това се случва за първи път в най-новата история на България.

По думите му, такъв медиен, институционален  натиск не е бил проявяван към никого другиго.

"Не знам защо дойдоха медиите, след като са запознати с всички недостатъци на съдия  Ченалов", заяви адвокатът, очевидно недоволен от отразяването на детайлите свързани с Ченалова.

По думите му, клиентката му е избрана за "гръмоотвод" на негативите на цялата съдебна система у нас.

В Съдебната палата дойде и майката на убития пред дискотека "Соло" Кирил Въжаров, която остана до края на заседанието.

Припомняме, именно съдия Румяна Ченалова оправда на първа инстанция подсъдимия за убийството Илиян Тодоров. Впоследствие и Апелативният съд, и Върховният касационен съд го осъдиха на доживотен затвор, но Илиян избяга.

Пред News.bg майката на момчето - Радмила Въжарова, сподели, че е дошла, за да види как Ченалова бива доведена с конвой и се изправя на подсъдимата скамейка.