11 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) предлагат да бъде образувано дисциплинарно производство срещу ръководителя на Специализираната прокуратура Светлозар Костов.

Причината е уронване престижа на съдебната власт, неетично отношение към подчинените му и заради нарушение на принципа на случайното разпределение на делата, отбелязва БНР.

От година прокурорът, който работи по т. нар. дело "Октопод", е на прицела на ВСС. Началото беше с катастрофалната му загуба за шеф на Апелативната спецпрокуратура с 19 на нула от Даниела Попова.

В поредица от интервюта той обясни загубата си с това, че е станал неудобен след промяната в конюнктурата в държавата и прокуратурата. Именно в тези заявления съдебните кадровици са видели уронване престижа на съдебната власт.

Междувременно редови спецпрокурори се оплакаха от стила на Костов. В отговор той втвърди тона към тях и така конфликтът се задълбочи, в което 11-те членове на ВСС виждат преминаване на границата на нормалните етични отношения.

Светозар Костов е пред наказание и заради проверка на съдебния инспекторат, установила негова намеса в случайното разпределение на делата.