Кръгла маса на тема: „Частните съдебни изпълнители - необходимост или рекет" се проведе във връзка с проблемите в тази сфера. Независимият народен представител Светлин Танчев коментира, че това, което се случва като цяло в света е, че този вид индустрии трябва да се саморегулират. Той обяви, че ще направят опит да организират още две мероприятия, за да бъдат чути всички гледни точки.

Наближава времето, в което законът ще бъде променен, заяви Танчев, допълвайки, че мястото за този тип дискусия е именно в Народното събрание, където се осъществява законодателната власт.

Организаторите на кръглата маса подчертаха, че поканата за дискусия е била отправена към министрите на финансите и на правосъдието - Петър Чобанов и Зинаида Златанова. Поканени са били председателят на правната комисия Четин Казак, председателят на Комисията за борба с корупцията Волен Сидеров, зам.-председателят на парламента Мая Манолова, председателят на Комисията по външна политика Янаки Стоилов, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева и народният представител Страхил Ангелов.

Единствено Страхил Ангелов се е обадил, за да обясни, че му е подадена грешна информация, че кръглата маса ще се проведе утре.

От своя страна Мариян Карагьозов, юрист и експерт в Народното събрание, аргументира отсъствието на поканените представители на институциите с кратките срокове, в които е трябвало те да реагират, за да присъстват.

Стана ясно, че преди 5 дни в НС е внесен Законопроект за изменение и допълнение на Гражданско-процесуалния кодекс, тъй като към момента ГКП е работил в полза на политическата мафия, а не в полза на гражданите.

МВР укрива данните за броя на хората, които са сложили край на живота си заради такъв тип задължения, обяви Ангел Славчев.

Бе прогнозирано, че следващата социална бомба, която ще гръмне в държавата, е свързана именно с проблемите с частните съдебни изпълнители.

Един от изводите е, че са необходими правила и равнопоставеност между банка и клиент, тъй като сегашните господстващи правила са само в полза на банките.

На дискусията бе обсъден и характерът на частното съдебно производство като индустрия - „система за правене на пари, за сметка на публичните финанси, здравето и имота на стотици хиляди граждани".

Оказа се, че тази индустрия сериозно може да застрашава националната ни сигурност. Експертите смятат, че става въпрос за „един картел, в който са преплетени политически и частни интересни". Това е една индустрия, в която се разиграват над 18 млрд. лева, поискани чрез частните съдебни изпълнители.

Присъстващите представители на различни организации искат Законът за частните съдебни изпълнители да бъде отменен, защото е вреден за гражданите. Оказва се, че за 3 години в полза на банките частните съдебни изпълнители са събрали 1,5 млрд. лева.

За 2011, 2012, 2013 година банките са поискали от частните съдебни изпълнители 140 000 дела, а за сравнение заведените дела от майки за издръжки, например, са само 3000. Заведените дела за трудови спорове са 7000.

Предложено бе да се направи ревизия за Камарата на частните съдебни изпълнители. Трябва да бъдат внесени и такива промени, които да гарантират, че когато частният съдебен изпълнител не изпълни последователно процедурата, тя може да бъде отменена.

Десислава Филипова, председател на Центъра за европейска интеграция в България, обясни, че най-честите злоупотреби са с призоваването на длъжниците, което най-често става със залепяне на едно съобщение, което после е отлепено. В такива случаи сме предвидили задължително да бъде назначаван служебен адвокат, поясни Филипова. Втората гаранция е обжалване на всяко едно действие извършено от частния съдебен изпълнител.

Предвиждат се и доста други мерки, защитаващи правата на длъжниците и всички те са породени от нарушения в практиката. Целта е да се създаде един баланс между кредитора и длъжника, тъй като до момента този баланс е липсвал.

Марияна Шаламанова от Сдружение „Граждански контрол" обясни, че в повечето отношения поведението на банките и частните съдебни изпълнители е безпрецедентно. „Доверието, което всички ние имахме преди години в банките, го няма, изчерпа се", обясни Шаламанова.

Тя е на мнение, че банките предлагат договори, които са единствено в тяхна полза. В един момент, когато човек иска да изтегли кредит, се оказва, че трябва да се консултира с адвокат, който да му разясни в чия полза е този договор. Тя е възмутена и от безкомпромисното отношение на частните съдебни изпълнители към поръчителите.