Прокуратурата застава срещу българския съд. Това заяви в предаването „На светло" по Нова телевизия съдия Румяна Ченалова.

Коментарът й дойде след изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, че прокуратурата щяла да продължи да работи по същия начин, както по делото срещу съдийката от СГС. Обвинител номер едно даде добра оценка на прокурорите, работили по делото й.

Румяна Ченалова изтъкна, че съдът не е доволен от работата на обвинението и даде за пример постановлението на СГС при разглеждане на мярката й за неотклонение. Тя недоумява защо е нарочена за „гнилата ябълка" на съдебната ни система. Опитвам се да намеря отговорите, подчерта Румяна Ченалова.

Съдийката не може да направи връзка между делото "Октопод" и ареста й, но припомни, че веднага след разпределянето на делото на нея, е образувана преписка срещу нея в Македония. Делото впоследствие там е прекратено. Тази преписка бе повод за искане делото „Октопод" да бъде дадено на друг съдия, обясни още Румяна Ченалова.

Отстраниха ме заради това, че два протокола по делото "Октопод" не са били присъединени по делото в срок, обясни още тя съдебните си неволи.

Идва и дисциплинарката срещу нея и скандала „Белведере".

Срещу мен се извършват действия, които са незаконосъобразни, категорична е Ченалова.

Според нея далеч от дипломатичния тон били коментарите на френския посланик у нас по неин адрес. Не можеш да обвиниш българската съдебна система, че извършва престъпление, отчете Румяна Ченалова по повод поведението на френския дипломат. Проблемът не е, че той го каза, а че нямаше кой да реагира, недоволна е тя. Висшият съдебен съвет (ВСС) не реагирал, по думите й, на атаката срещу нея от страна на посланика.

Съвсем по друг начин реагирал ВСС обаче, както коментира тя, когато премиерът коментирал акция „Червеи".

В ареста видях хора, които за разлика от много магистрати са запазили своето достойнство, споделя съдия Ченалова впечатленията си престоя в следствения арест.  Тя останала силно впечатлена от служителите в следствието, които се отнасяли уважително към задържаните, въпреки че работели в мизерни условия на труд.

Не съм спряла да се боря, за да мога по някакъв начин да докажа своята правота, коментира Румяна Ченалова.

Тя информирала ВСС, главния прокурор и ЕК за своите действия.

Тя е категорична, че не е вземала подкуп от фирмата, в която работи бившият шеф на ДАНС Петко Сертов по дело срещу НЕК и няма такова обвинение срещу нея.  За подобни твърдения има само един свидетел. Разпитан само един човек и никой друг, изненадана е съдия Ченалова.

Недопустимо е на базата на твърдения на един човек да се хвърли такава кал срещу един съдия, категорична е тя. Не познавам Ангел Божинов, посочи съдийката и бе категорична, че не е била на яхта с бизнесмена. Тя настоя всички обстоятелства да се изяснят. Вероятно съм навредила на някого, така Румяна Ченалова си обяснява съдебните атаки срещу нея.

По-късно следобед в „120 минути" по БиТиВи Румяна Ченалова изтъкна, че не може да предвиди какво може да й се случи от тук нататък. Съдийката коментира, че доскоро не си е и представяла какво й готви съдбата. Ще се боря за правата си и за своята истината, каза тя.

Чувствам се в известна степен застрашена, заяви Ченалова. Бях предупредена наскоро, че трябва да се пазя, допълни тя и обясни, че на този етап няма да говори за нещата, които знае.

Румяна Ченалова е категорична, че ще търси отговорност от свидетеля срещу нея по уж взетия от нея подкуп. Това е една клевета, украсена, много удобна, сподели съдийката.

Майката на Кирил Въжаров отправи въпрос към съдия Ченалова дали е била в добро психично здраве, когато е решила да освободи убиеца от Соло.

По думите на Ченалова имало е пропуски в работата на органите на досъдебното производство. Нямало експертиза за инструмента на престъплението. По мнението й, е положено усилие да се установи истината за убийството пред дискотека „Соло".

Според данните, с които тя разполагала към момента на постановяване на присъдата, деянията са извършени с два различни ножа. При тези доказателства не можело де се постанови друга присъда, различна от оправдателна.

Нямам психиатрично заболяване, аз съм вменяема, отговори Ченалова на майката на убития Кирил Въжаров. Аз говоря истината, категорична бе съдийката. Припомняме, след оправдателната присъда за Илиян Тодоров Апелативният съд го осъди на доживотен затвор, което бе потвърдено и от ВКС.

По друга тема - скандалът с Красьо Черния, Ченалова заяви, че това било позор за съдебната система. По подозрения за разговори с лобиста били наказани определени магистрати, а други не били наказани.

Красимир Георгиев осъди страната ни и по думите й той е защитил името си, но имената на наказаните съдии не са изчистени. Никой не установи дали този човек е лобист, подчерта Румяна Ченалова.

Тя призна, че познава Красьо Черния още от времето, когато е била адвокат. Не виждам нищо срамно да разговаряш с този човек, обясни съдийката и заяви, че той никога не й е искал услуги.