Червения пират заплашвал четирима министри от кабинета Денков. Това са Мария Габриел, Калин Стоянов, Тодор Тагарев и Галин Цоков. Лицето отправяло закани и към магистрати и публични личности. Това заяви на брифинг Владимир Димитров от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП. Припомняме, че към Тодор Тагарев имаше заплахи и от друго лице, което вече бе заловено и дори изправено на съд - Г.Д. бяха обявените инициали. 

Той посочи, че задържаният, т.нар. Червен пират, е 35-годишен мъж от Сливен на име Илко Захариев. По думите му лицето пребивава от ноември 2023 г. в София и води скитнически начин на живот. Червения пират преди няколко месеца вече е бил задържан за отправени заплахи.

Червения пират е бил задържан вчера около 20:30 часа на 29 февруари в района на Боянските гробища. Илко Захариев не е оказал съпротива при задържането си. Арестуваният е действал самостоятелно и е направил пълни самопризнания.

При задържането на Захариев за иззети няколко мобилни телефона. На тях били конфигурирани десетки мейли, от които скитникът изпращал заплахите. Експертът от ГДБОП уточни, че тепърва ще се установи как Червения пират е плащал за мобилните устройства.

Установен е маршрутът на придвижване на лицето и местата, които то е посещавало. На тези места има свободен интернет, който е ползвал, допълни той.

Счита се, че и отправените заплахи към магистрати са със същия източник. 

Атанас Илков добави, че арестуваният страда от психично заболяване, което към момента не е установено. Той не знае защо е отправил заплахите. Захариев следи активно процесите в страната и така е подбирал хората, към които е отправял закани.

Червения пират е задържан от полицията
Обновена

Червения пират е задържан от полицията

Подозират, че той стои зад заплахи към политици, съдии и публични личности

Атанас Илков потвърди, че служител от СДВР е пострадал тежко при побой. По думите му текат действия по установяване на извършителите. Колегата остава в тежко състояние. Оказва му се медицинска помощ. Не е ясно дали деянието е свързано с работата му, каза още той.