Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с получени на е-пощата си закани с убийство. Те са били насочени към магистрати - съдии и следовател. Отправени са и обидни квалификации, касаещи множество политици и други публични личности.

Досъдебното производство е за извършено престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК.

Разследването по него е възложено на ГДБОП-МВР, след извършена проверка от същата структура. Наблюдаващият прокурор е указал установяването, издирването и задържането на автора на съобщенията и е дал подробни писмени указания относно всички действия по разследването, които следва да се извършат.

Оперативно-издирвателните мероприятия до този момент насочват към лице, което води скитнически начин на живот, използва безплатен интернет на обществени сгради и изпраща съобщения от различни имейл адреси до множество адресати. Разследването по случая продължава.

Припомняме, че по-рано днес шефът на ГДБОП Явор Серафимов обясни, че антимафиотите са наясно с източника на заплахите към съдия Цариградска, но и не само - в последните седмици са отправяни много заплахи и към други публични личности.

Лицето се издирва и е с прякор Червеният пират, както сам се е назовал. Става въпрос за български гражданин, който води скитнически начин на живот. Има и данни, че има психически проблеми и е отговорен и за други заплахи - като например за бомби, поставени в училища.

В тази връзка News.bg поиска потвърждение от СРП, че и в двата случая става въпрос за същото лице, като такова не бе дадено на 100%. От прокуратурата уточниха, че заплахите са получени на имейла на СРП в края на миналата седмица.

ГДБОП си намери скитник за заплахите срещу съдия Цариградска

ГДБОП си намери скитник за заплахите срещу съдия Цариградска

В последните седмици са заплашвани и Мария Габриел и други публични личности

Припомняме, че през 2021 г. се получиха две съобщения на имейла на Министерство на правосъдието със заплахи срещу тогавашния председател на НС Ива Митева. За заплахите арестуваха 26-годишен мъж от Старозагорско, който получи и присъда от 7 месеца затвор. Самата Ива Митева заяви тогава, че не вярва заловеният да е инициатор на заплахите. От МВР не дадоха и много смислено обяснение за това какво е провокирало постъпката.

И друг скитник или клошар помни българската криминална история от последните години - именно клошар бе обвинен за пожара в един от тютюневите складове в Пловдив.