Четирима души са задържани във връзка със заразеното с антракс месо,  разпространено в търговски обекти в област Варна, съобщи "Фокус" като цитира шефа на областната дирекция на МВР Даниел Пашов.  Задържани са вчера след 18.00 часа с полицейска мярка - 24 часа. Те са от Варна и областта. Разследването продължава.

Тази вечер в града заседава кризисният щаб, свикан от областния управител.

По-рано вчера стана известно, че колбаси, в които е било вложено заразеното месо, все пак са попаднали в търговската мрежа на Варна и Добрич, въпреки първоначалната информация, че продуктите са били предназначени само за лична консумация на участвалите в аферата.

Отрицателни са пробите от 28-те души, които са консумирали заразено месо. Сред тях са и членовете на двете семейства от село Млада гвардия, собственици на двете умрели крави, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Припомняме, в понеделник, на Илинден 22 проби бяха отрицателни55-годишен мъж почина от антракс във варненско село Млада гвардия. Той се заразил от недобре термично обработено месо от заразена крава, което е продадено и преработено на наденици в цех във Варна.

От Българската агенция за безопасност на храните съобщиха, че са ваксинирани са 584 животни срещу заболяването антракс в село Млада гвардия, община Ветрино, област Варна.

Ваксинирани са 239 говеда, 224 овце, 106 кози и 15 еднокопитни животни.  Използвана е жива ваксина и животните ще придобият имунитет след седмица. През този период остава забраната добитъка да бъде извеждан на паша.

Забранено е и клането на животните в следващите 15 дни. С помощта на Гражданска защита е извършена повторна дезинфекция на двата животновъдни обекти, в които са констатирани умрелите животни.

Досега в селото не е имало регистрирано огнище на антракс и затова не е извършвана ваксинация. При наличие на антракс животните се ваксинират в продължение на 30 години. В село Млада гвардия  няма нови заболели и умрели животни.

От БАБХ твърдят, че пробите от месото, които те са взели, са положителни.

Изземат от търговската мрежа цялата продукция на месопреработвателната фирма, в чиято продукция бе открит антракс, съобщи Нова телевизия. Възможно е да има вероятност от вторично замърсяване - замърсени плотове в тренажорната.

Ако хората страдат от чревни разстройства, могат да потърсят лекарска помощ. При подуване на корема, диария, до 7 дни след консумация на месо, за което има съмнение, че може да е заразено, лекарите съветват да се потърси специализирано мнение.