Пловдивският районен съд определя "Задържане под стажа" за Александър Георгиев, Димитър Тонев, Християн Лалев и Марио Гинин.

Според съда има обосновано предположение на 14 април на 145-я километър на автомагистрала "Тракия", край Пловдив, че те в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено при управление на моторно превозно средство, съобщават от БТА.

Съдът прецени, че не е налице опасност четиримата да се укрият, но има опасност същите да извършат престъпление. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив.

Прокуратурата издирва още очевидци на нападението на екип на Нова тв на магистрала "Тракия" на 14 април вечерта. Това коментира прокурорът по делото Гинка Лазарова пред Районния съд, който заседава по искането четирима от задържаните и вече обвинени в хулиганство на пътя с особена дързост и цинизъм да останат в ареста, съобщават от "Марица".

Александър Георгиев, Димитър Тонев, Християн Лалев и Марио Гинин не отричат участието си в инцидента, но твърдят, че са спрели колата, за да предотвратят пътно-транспортно произшествие.

Пред съда и четиримата не се признават за виновни. "Те не се гордеят с този инцидент, но данни за хулиганство с особена дързост и цинизъм при употреба на МПС няма. Четиримата сами са явили в полицията, когато са разбрали, че ги издирват", подчерта адвокат Светлана Паскалева.

Неяснотите по казуса остават, защото два от трите замесени автомобила още се издирват.

Припомняме, на 14 април, петък, репортер и оператор на Нова бяха нападнати на автомагистрала "Тракия", като деянието е станало пред очите на десетки свидетели.

Четирима в ареста след нападението срещу екип на Нова

Четирима в ареста след нападението срещу екип на Нова

Издирва се още един човек

На 17 април, МВР съобщи, че четирима от мъжете, извършили нападението на АМ "Тракия", са задържани в полицията в Пловдив. Двама от нападателите над журналиста Мария Милкова и оператора Огнян Пенев са задържани на ГКПП "Калотина".

На 18 април наблюдаващият прокурор по досъдебното производство изпрати и разпореждане до Главна дирекция "Национална полиция" и СДВР за изготвянето на справка на четирите дружества, в които обвиняемите са служители, за това дали притежават лиценз по Закона за частната охранителна дейност и отговаря ли дейността им на изискванията на този закон.

Припомняме още, че единият от участниците в надатението срещу екипа на Нова на АМ "Тракия" все още не е намерен. Неговото име е Размиг Чакърян. Той е отнел със сила мобилния телефон на Мария Милкова и е обявен за за общодържавно издирване.

Районна прокуратура-Пловдив отправя призив към свидетелите на инцидента да се обадят на тел. 112, в най-близкото управление на МВР или в Районна прокуратура-Пловдив, като при необходимост тяхната анонимностще бъде запазена.