Борихме се 5 години за доживотен затвор на убийците на сина ми, а накрая им дадоха по 16 години. Това заяви с огорчение майката на убития преди 6 години Боби Райнов - Галя, която коментира пред News.bg излязлото решение на ВКС.

На 4 юли 2010 година на границата между "Факултета" и "Овча купел" тълпа от поне 50-ина цигани, въоръжени с брадви, колове и вили, нападна трима българи в двора на къщата им.

25-годишният Боби Райнов е заклан зверски, а подсъдими за смъртта му са Трайко Филипов, Здравко Симеонов и Траян Георгиев. Съдебната сага приключи през месец януари, когато Върховният касационен съд окончателно намали присъдите им на 16 години затвор.
Първоначално Софийският градски съд ги осъди на по 20 години затвор при първоначален строг режим. Впоследствие апелативните магистрати намалиха присъдите им, като на Филипов дадоха 19 години, на Георгиев- 18 години, а на Симеонов - 17 години зад решетките.

В крайна сметка обаче ВКС реши да намали присъдата им с 4 години. „Цената на живота на моето дете е 16 години“, заяви Галя Райнова.

Върховните магистрати намират за смекчаващи обстоятелства чистото съдебно минало на подсъдимите Филипов и Симеонов и младата възраст на подсъдимия Георгиев.

„Съобразяването на наказанията на подсъдимите с конкретните обстоятелства и мотиви за извършване на престъплението, конкретния принос на всеки от тях за осъществяването му и постигане на целите на специалната и генералната превенция налагат намаляване на срока на наложеното наказание „лишаване от свобода” на тримата подсъдими“, мотивират се още върховните съдии.

Впечатление прави и мотивът на магистратите, че за „постигане на целите на специалната и генералната превенция налагали намаляване на срока на наложеното наказание „лишаване от свобода” на тримата подсъдими”.

Почернената майка обаче не вярва, че те ще прекарат цялото време в затвора. Галя Райнова има съмнения, че Трайчо Филипов е напуснал страната преди година.

Тя подозира, че Трайчо Филипов е в Испания. Галя Райнова разчита поне, че когато той бъде издирен, присъдата му ще се увеличи. Това, по думите й, е единственият шанс един от подсъдимите да лежи малко повече от 16 години.

Майката на заклания от ромите Боби Райнов изтъкна още, че Филипов е правил и втори опит за убийство, със същия почерк като убийството на сина й, но властите в България мълчат за това.

По думите й, след като СГС го осъдил на 20 години, Филипов отишъл в дома на основен свидетел по делото и го удрял с всякакви предмети – бутилки, пепелници и други, вследствие на което човекът е намерен в несвяст, с голяма кръвозагуба. Филипов отишъл и казал: „Видя ли какво направи – на мен ми дадоха 20 години заради теб“, разказа Галя Райнова. 

По думите й, пострадалият лежал месеци в болница и е подал жалба.

Майката на Боби Райнов се оплака и от липса на обратна връзка с българските власти. „Пет години се боря за някаква адекватна присъда и сега няма кой мен да ме уведоми, прибрани ли са или не“, коментира тя по повод липсата на информация дали вече тримата подсъдими са прибрани.

Райнова призна, че не е очаквала справедливост от последната инстанция. „След като на Апелативния съд им дадоха по 17, 18 и 19 години затвор, на Върховния съд не се и надявах вече“, посочи тя.

Близките на Боби Райнов са изгубили всякакво доверие в държавата. „16 години какво са? Те излизат все някога живи, моето дете никога няма да се върне“, подчерта подчернената майка.

Временна спирка в живота й била Франция. Отишла там при своя приятелка, за да се отдалечи от всичко. Сега отново е в България, осъзнавайки, че и на края на света да отиде, болката е с нея постоянно.

„Не може едни цигани с основно образование или без основно да имат повече ресурси, финансова възможност от мен, която цял живот работя“, негодува жената. И допълва гневно: „Те си позволяват скъп адвокат като Марковски, позволяват си да си платят – защото за да избягаш в чужбина, трябва да имаш някакви ресурси“. Как един циганин без образование, занаят и трудов стаж има пари за скъп адвокат като Марковски, се чуди Райнова.

Близките на жертвата са обмисляли да продължат битката и да стигнат до Страсбург. Но се примирили. „Изхабих нерви, здраве, оставям всичко“, сподели майката на Райнов. Тя заяви, че държавата й орязала крилете и надеждите за справедливост.

Жената обаче заяви твърдо, че ще бъде с хората, които искат смъртното наказание да се върне.

Тя предупреди, че заради липсата на справедливост хората ще започнат да си отмъщават  на принципа „око за око, зъб за зъб“.

„Аз не мога да си позволя такова нещо, защото имам друго дете. Но, ако нямах, щях да си отмъстя“, заключи Галя Райнова.