Правителството ще предложи до дни въвеждането на данък обществено здраве.

Това е такса върху нездравословните храни, която ще се събира, за да бъде подкрепяна здравната система заради по-големите разходи, които прави общественото осигуряване вследствие на нездравословното поведение на населението, пише "24 часа".

Ще бъдат засегнати четири групи стоки - тези, които съдържат добавена захар, тези, които съдържат сол над 10 грама на килограм, тези, които съдържат трансмастни киселини. В четвъртата група влизат кофеинсъдържащите храни и напитки. Специално изключение се прави за сирената, защото се приема, че при тях ползата е по-голяма от вредата от многото сол. И те са основен и често пъти незаменим източник на калций и белтъчини. Сиренето и кашкавалът са традиционни храни и евентуално налагане на допълнителен данък върху тях ще има нежелан социален ефект.

Затова експертите са се концентрирали върху храни, без които можело.

За да не бъдат обвинени в дискриминационни мерки, данъкът ще засегне не само пакетираните храни, но и хлебни и сладкарски изделия, които се продават неопаковани. На прицел са храни с висока "енергийна плътност", постигната с добавяне на захар и трансмазнини.

Няма да има допълнителен акциз върху пакетираната захар, сол или трансмастни киселини, както и върху кафето.

Проектът ще бъде представен от министъра на здравеопазването Петър Москов, чиито експерти заедно с експертите на министерство на финансите са подготвили текста.
Зад закона застава цялото правителство, но обект на обществено обсъждане ще бъдат ставките и обхватът на храните, които ще се облагат.

Основният въпрос, който ще остане за обсъждане, е размерът на таксата. Експертите са заложили минимални нива от 1,51 лв. за килограм храна със солно съдържание над 10 грама на килограм.

Това означава, че за едно пакетче чипс от 40 грама трябва да се плати допълнителен данък в размер на 6 стотинки.

При безалкохолните напитки, където литърът се приравнява на килограм, вероятно поскъпването ще бъде с 81 стотинки на литър.

Размерът на таксите е според идеите на работната група. Окончателният размер ще бъде определен след обсъждане и при гласуването в парламента. Експертите смятат, че повече от двойния размер на споменатите по-горе суми ще има наказателен характер и не препоръчват прекалено високи такси.

Ще се облагат храните, които съдържат т.нар. трансмазнини, включително и т.нар. частично хидрогенирани. Това са практически всички форми на маргарин.

Санкцията не се отнася за натуралното палмово масло, което също се използва за заместител на млечните мазнини.

Общият фискален ефект ще е около 170 млн. лева годишно по първоначални разчети.