Три ведомства не са представили позициите си за идеята на министъра на здравеопазването Петър Москов за въвеждането на 10% данък "вредни храни". Това са Министерството на икономиката, Министерството на земеделието и храните и на финансовото ведомство. Позициите на експертите и бизнеса се доближават.

Председателят на Асоциацията на производителите на захар и захарни изделия Георги Узунов заяви пред БНР, че самата идеята за закона е непонятна за него.

"Смятам, че законът е сбъркан, защото в законодателството по храните съществуват ясни правила затова какво и в какви количества безопасно може да се влага в продуктите, които всеки производител произвежда. Ако терминът "вредни храни" третира изключения от тези правила, това не трябва да бъде узаконявано с данък, а те да бъдат забранени", смята Узунов.

Според него, ако такъв данък бъде въведен, сивата икономика ще бъде стимулирана да предлага такъв тип храни.

Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки каза, че негативите, които се изолират, са прекалено много.

"Нагласата на потребителите, когато една храна бъде увеличена, е да се насочат към неин заместител, който понякога е с по-ниско качество. Няма доказателства, че подобни мерки водят до постигането на целите, които са си поставили от Министерството. Където и по света са се опитали с фискална рестрикция да наложат нов модел на хранене, е доказано като невъзможно", смята Величкова.