Държавата няма да има възможност да осигури 330 милиона лева, нужни за актуализация на бюджета на Здравната каса. Към парите на институцията могат да бъдат прибавени от 160 до 200 млн. лева. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков след среща между Лекарския съюз и надзорния съвет на Касата, цитиран от Дарик. Той обясни, че останалите пари трябва да се осигурят от средствата, постъпили от надсъбрани здравни вноски.

Припомняме, преди няколко дни Надзорният съвет на НЗОК прие проектопромени в бюджета на Касата. Преразходът е близо половин милиард лева. Последните данни сочат, че до края на годината Касата няма да може да плати на лечебните заведения над 329 млн. лева.

По думите на председателя на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, ако бюджетът на Касата не бъде актуализиран и институцията плаща всичко изработено на болниците, през месец септември тя щяла да разполага с 0 лева за лечебните заведения.

Преди срещата Райчинов алармира, че ако не бъде намерен начин да се увеличат парите в Здравната каса, ще бъдат застрашени повече човешки животи, отколкото от всички бедствия в България.

Лекарите са категорични, че оттеглят подписите си от Националния рамков договор за тази година, докато не падне постановлението на Министерския съвет, което позволява на Касата да ограничава парите на болниците. Засега протестни действия от съсловието не предвиждат.