МВР обсъжда система, при която полицейските дознатели да бъдат независими при извършване на процесуално-следствени действия от преките си началници, заяви вътрешния министър Георги Петканов.

Днес той събра в полицейската академия ръководителите на националните служби, регионалните директори, шефовете на полицейски звена и дознатели от цялата страна, за да обсъдят произтичащите от промените в НПК изменения в работата на разследващите полицаи.

При разследването дознателите ще се подчиняват единствено на закона и на наблюдаващия прокурор, обяви Петканов.
Обсъжда се дали дознателския апарат да се обособява като отделна структура.
В някои РЗБОП вече има дознатели, предстои такива да има и в националната служба, посочи вътрешният министър.

Тази промяна съответства и на препоръките на европейските експерти да не прекъсваме връзката между оперативно-издирвателните и разследващите служби, уточни Петканов.

По думите му, статистиката, изнесена от Иван Григоров е невярна, но това, че има региони, където няма организирана престъпност е вярно, коментира Петканов и посочи като пример родния си град Смолян.

Припомняме, че шефът на Върховния касационен съд Иван Григоров представи в предаване по "Нова телевизия" данни, сочещи много лошата работа на МВР в досъдебната фаза.

Според Петканов концентрацията на организирани престъпни групи има в София, Варна, Бургас, Плевен и още няколко града, където са отпуснати допълнителни щатни бройки за антимафиоти.