Следеното под лупа от Брюксел дело за източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД пак е на стартова позиция.

Съдия Мария Кавракова от спецсъда на 22 май прекратила процеса и го е върнала на прокуратурата заради груби нарушения. Според нея имало несъответствия в обвинителния акт. Не били посочени мястото, начинът и времето, по което подсъдимите са извършили престъпленията, за които отговарят, пише "Труд".

Сега прокуратурата трябва да поправи неточностите и да внесе отново обвинителния акт в съда. През 2012 г. Софийският апелативен съд (САС) със същите забележки отмени осъдителните присъди по делото и го върна на прокуратурата. Още тогава тя е трябвало да се поправи, но става ясно, че явно прокуратурата не го е сторила.

Преди делото да стигне при съдия Кавракова, то е било разпределено на колегата Пламен Панайотов. При него процесът не можа да стартира, защото той си направи отвод, за да се избегнат съмнения за пристрастност. Причината - защитата му припомни, че се е произнасял по доказателства срещу Марио Николов, сочен от прокуратурата за „мозък" на престъпната схема.

Междувременно доникъде е и второто дело от аферата „САПАРД" - за прането на 7-те млн. евро. Преди месец Върховният съд възобнови процеса по настояване на прокуратурата. Казусът стигна до тях, след като прокурор на своя глава отказа да протестира оправдателните присъди. Процесът е насрочен да се гледа в САС на 9 юни.

Разследването за злоупотреби с пари от САПАРД започнаха през 2006 г. Тогава арестуваните за далавери с европейски пари германци Улрих Райзахер и Михаел Енгелхард споменаха името на Марио Николов като участник в схемата.

Прокуратурата обвини Николов, че е източвал пари от САПАРД като е внасял стари машини, фактурирани като нови. Докато делата у нас още са на старта, Райзахер и Енгелхард вече изтърпяха присъдите си, които получиха през 2008 г. в Германия. Райзахер бе осъден на 2 г. и 9 месеца, а Енгелхард на 9 месеца условно.