По искане на защитата на подсъдимите, съдията от Специализирания наказателен съд Пламен Панайотов се оттегли от процеса за източването на близо 7,5 милиона евро от програмата САПАРД. На случаен принцип трябва да бъде изтеглен нов съдия-докладчик, който да поеме - започвайки го отначало - процеса, наблюдаван от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, съобщава БНР. Отводът на съдията дойде часове, след като - от трети опит, Панайотов успя да даде ход на делото.

Иначе третото поредно заседание премина в претенции към обвинителния акт и искания за отвод на съдебния състав.

Припомняме, подсъдими в процеса по мегаделото са бизнесменът Марио Николов, съпругата му Марияна и още няколко души, които според прокуратурата преди близо 10 години са източили милиони евро от европейската предприсъединителна програма.

Обвинения за „обвинения на инат" прозвучаха в най-голямата зала на спецсъда.

Спорът, по който Пламен Панайотов се произнесе в полза на държавното обвинение, за което работеше преди да стане съдия, беше дали е коригиран обвинителният акт срещу групата на Николов според указанията на Софийския апелативен съд. Той го върна на поправителен още през 2012 година. Основен аргумент в спора на адвоката на Николов - Менко Менков (защитаващ в момента и ексвътрешния министър Цветанов, б.р.), беше колко е работил по делото прокурорът Андрей Андреев и знак за какво е фактът, че от над 200 страници обвинителният акт е станал на 120.

Менков и Андреев спориха и за това по инерция ли работи прокуратурата срещу подсъдимите. В защита на принципността на работата си Андрей Андреев се позова и на очакванията на Европейската комисия и ОЛАФ.

В отговор на очакванията бъдещата Европейска прокуратура да остави в миналото казуси като САПАРД с осъдени в Германия и оправдани в България, Менко Менков попита: „С какво ще е полезна Европейската прокуратура? Да не дойде да напише обвинителния акт на българската прокуратура?".

След като стана ясно, че делото няма да бъде върнато на прокуратурата, защитата на Николов и останалите подсъдими, които от години обикалят съдебните инстанции, поискаха отвод на съдия Панайотов заради прокурорското му минало, свързано в един период с разследване, водещо към бизнесмена Марио Николов.