Делото срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници се връща в начална фаза след осъдителни присъди на първа и втора инстанция за насаждане на верска омраза и пропагандиране на идеите на "Ислямска държава", съобщи БНР, позовавайки се на Върховния касационен съд (ВКС). Новото начало на делото става след шест години съдебен процес, при бе доказана пропаганда на идеите на "Ислямска държава".

Според върховните съдии има съществени процесуални пропуски още в досъдебната фаза и предубеденост от страна на прокуратурата.

ВКС отмени присъдата на Ахмед Муса за проповядване на религиозна омраза

ВКС отмени присъдата на Ахмед Муса за проповядване на религиозна омраза

Върховните съдии видяха липса на доказателства и процесуални нарушения

От Окръжния съд в Пазарджик върнаха делото на прокуратурата на 23 май. Държавното обвинение в Пазарджик до месец ще трябва да прецени дали ще започне ново досъдебно разследване или случаят ще бъде прекратен. Обратът предизвика много коментари, включително и такива, че преди осем години делото е трябвало да обслужи политическата обстановка.

Разследването протече две години, съдебният процес - шест години. Имаше десетки експертизи, разпити на свидетели, явни и скрити, десетки томове събран материал, превод на чужда литература и стотици часове съдебни заседания. Оказа се, че процесът е бил кух откъм доказателства и липса на категоричност кога, къде и по какъв начин е извършено престъплението. Висшите съдии видяха предубеденост при изготвянето на обвинителния акт и лично отношение от страна на прокуратурата

8,6 г. затвор за Ахмед Муса и присъди за 13-те му поддръжници

8,6 г. затвор за Ахмед Муса и присъди за 13-те му поддръжници

Присъдите са обжалваеми

Въпросното спорно дело е третото за Ахмед Муса. В момента той е в старозагорския затвор по така нареченото "Имамско дело", отново за проповядване на верска и религиозна омраза. По последното дело Ахмед получи общо осем и половина години затвор и глоба от 9 500 лева. Останалите получиха ефективни присъди между две и три години, които вече са отхвърлени.

13-те поддръжници на Ахмед Муса, подсъдими по делото, са категорични, че процесът е преобърнал живота им. Заради обвинението, че помагат на ислямисти и призовават към война, те и семействата им са били поставени в ситуация на изолация и оцеляване. 

До месец ще стане ясно как точно ще продължи сагата по така нареченото "мега дело". Към момента няма отговор на въпроса колко средства е изхарчила държавата за този пропукан процес.

Припомняме, един от експертите по делото бе анализаторът Алекс Алексиев, който почина през 2019 г. При представяне на заключението от първата експертиза на 19-и януари Алекс Алексиев заяви, че в конфискуваните по делото видеоматериали и в коментарите на подсъдимите в социалните мрежи има призиви на джихад. На искането на Ахмед (Муса) вещото лице да каже кога и по кого Ал Багдади е изпращал посланията си към България и каква е връзката на "Ислямска държава" с него, Алекс Алексиев отговори, че, като самообявил се халиф на "Ислямска държава", Ал Багдади отправя посланията си към всички мюсюлмани. Фактът, че тези призиви се разпространяват и тиражират от подсъдимите, означава, че те симпатизират на тези идеи.