Специализираният съд не даде ход на делото срещу бившия здравен министър в правителството Борисов - 2 Петър Москов.

Причините са отсъствието на юридически лица от страна на Министерство на здравеопазването и на фирмата "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД

Освен това от защитата изтъкнаха, че на практика не са имали реален срок за запознаване с материалите по делото, които са 95 тома, тъй като уведомлението за днешното разпоредително заседание е получено едва на 10 април.

Неимуществените вреди на Москов

Неимуществените вреди на Москов

А това е, което определя деянието му като "особено тежък случай"

Преди заседанието бившият министър Петър Москов заяви, че и до този момент не съжалява за извършения от него внос на ваксини и е убеден, че истината ще излезе наяве в подкрепа на обществения интерес. Той коментира и че трябва да се прецени дали държавата е внесла ДДС в републиканския бюджет.

Съдът не уважи исканията на защитата за оттегляне на прокурор Емил Петров с аргумент, че той е незаконно командирован от СГС и е в нарушение на Закона за съдебната власт.

Прокуратурата обвини Петър Москов за вноса на турски ваксини

Прокуратурата обвини Петър Москов за вноса на турски ваксини

Наложена е мярка "подписка"

Припомняме, Петър Москов и заместника му Адам Персенски са обвинени във връзка с вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Подсъдими са и трима от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил.дози ваксина за деца "Пентаксим -0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б", като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв. Неимуществените вреди пък са свързани с това, че авторитета на МЗ пада и се създава недоверие в у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Това определя деянието като особено "тежък случай". Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Няма нарушения с турските ваксини, спокоен Москов

Няма нарушения с турските ваксини, спокоен Москов

Утре е извикан на разпит в столичното следствие

Второто обвинение на бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. Тези действия са довели до щети в размер на 110 003, 46 лв.

Съдът насрочи следвата дата за делото за 18 юни 2018 от 10 часа.