В Софийския апелативен съд не тръгна първото заседание по делото срещу групата на Пилето.

Припомняме, Николай Методиев - Пилето, спряган за контрабандист №1 у нас още от 90-те години, и още 18 души бяха оправдани през лятото на миналата година на първа инстанция по обвинения за контрабанда на стойност 3,5 милиона долара.

Според обвинителния акт тогава групата е извършвала нелегален трафик на стоки през 2003 г., като са били използвани граничните пунктове „Кулата” и „Калотина”. Обвиненията срещу 19-мата подсъдими бяха повдигнати чак през есента на 2007 г., а процесът пред съдии от Софийски градски съд продължи близо пет години. В крайна сметка всички бяха оправдани първоинстанционно, като няколко парични гаранции дори бяха отменени от присъдата.

Очаквано, прокуратурата обжалва в законовия срок оправдателните присъди, като днес трябваше да тръгне първото заседание пред апелативните съдии.

Повече от половината обвиняеми, в това число и Пилето, се явиха лично в зала. Делото обаче така и не тръгна, тъй като част от неявилите се подсъдими не са били редовно призовани.
Процесуална пречка се оказа и отсъствието на двама адвокати от страна на защитата. На 12 юни от 10 ч. ще бъде "вторият рунд", в който САС ще се опита да подкара делото.