Съдебният процес по делото за взрива край Петолъчката ще започне на 14 октомври, реши ямболският районен съд.

Собственикът на „Берета Трейдинг” Десислав Делев и изпълнителния директор на фирмата Иван Пеев имат повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Ямбол, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, посочва БГНЕС.

Неспазването на мерките за безопастност е доведоло до взрив, причинил смъртта на трима работници и нанесъл телесни повреди на трима други служители, твърди обвинението.

По информация на БНР, материалите по делото за 33 тома, разпитаните са близо 200 свидетели, извършени са три ДНК експертизи, три съдебно-медицински експертизи и комплексна технологична експертиза.

Делото бе внесено в съда още през април, но бе върнато за доразследване. При първото внасяне окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев посочи, че обвинението предвижда наказание от 3 до 10 години и представлява особено тежък случай.

Припомняме, на 5 юни 2012 година при взрив в склада да утилизация загинаха трима работници, а над десет бяха ранени. Общо нанесените от взрива щети се изчисляват на около 62 млн. лева.