Критична демографска картина и драми в структурата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отчитат от Касата. На конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор" подуправителят д-р Динчо Генев представи основните проблеми, с които НЗОК се сблъсква.

От презентацията му стана ясно, че топ проблем за здравеопазването у нас е именно демографската криза.
„Смъртността е средно на 14,5%, а раждаемостта спада. Средната продължителност на живота е продължена с около две години за мъже и за жени, но относителният дял на годините в здраве към средната продължителност на живота сочи друго. Допреди няколко години при жените 94% от животът им е минавал в здраве, а сега стойността е паднала под 80%", сочи мрачният анализ на Касата.

Основният проблем, който стои пред НЗОК чисто финансово, е увеличаващият се брой на хоспитализации и оперативни интервенции. Причина за това е и дейността на общопрактикуващите лекари, превърнаха се реално в един диспечер, недоволства Генев.

По думите му проблем е и приходно-разходната част на бюджета на НЗОК. „Няма регулярност и предвидимост в приходната част  - такива ще има само когато Касата има собствена сметка, в която постъпват всички приходи", смята подуправителят. Според него събираемостта на здравните вноски е политически проблем, не на НЗОК. Недостатъчно ефективният контрол по приходната част и липсата на резерв пречат на осигуряване на качествени реформи, категоричен е медикът.

Проблемите в разходната част пък са свързани с прехвърляне без анализ и финансово подсигуряване на дейности от Министерството на здравеопазването към НЗОК, както и прехвърляне на задължения от една година в друга.

За един и същ препарат имаме 18 различни договорени цени в различни болници. Цената е най-висока, където количеството е най-голямо", обясни Генев по повод една от основните функции на Касата, а именно договаряне на цените за лекарствата за болничните заведения. „Нужни са нови правила за договаряне, за да не се случва това занапред", настоя той.

Липса на консенсус в обществото и в политиците, неадвекватност и недостиг на ресурси, не само финансови, но и човешки. Това е равносметката, която си прави НЗОК за здравния сектор у нас. От Касата отчитат и несъответствия между търсенето на здравни услуги и структура на медицинската помощ.

Да се направи преоценка на нуждите, да се създадат нови видове здравни услуги, осигуряване на грижи за младите, майките и децата, стимулиране на раждаемостта. Това са само част от стъпките, които подуправителят на НОЗК набелязва като необходими. Според него е наложителен и баланс между хоспитализацията и дълготрайната грижа. Той настоя за нов Закон за спешната помощ, както и нов Закон за болниците. Генев бе категоричен, че всичко това трябва да се направи от предстоящото правителство, защото отговорността за здравето е на политиците. Той не пропусна да отбележи, че до момента са внасяни редица предложения за законови промени, но на тях винаги пишело „Отхвърлено".