72 хиляди души у нас умират на година вследствие на сърдечни проблеми, заяви здравният министър Десислава Атанасова по повод днешния Световен ден на сърцето.

Днес лечебни заведения от цялата страна безплатно отварят вратите на кардиологичните си кабинети, където всеки желаещ може да се подложи на пълен профилактичен преглед.

В „Пирогов" безплатните прегледи са стартирали още от вчера сутринта, като тази сутрин в болницата са отворили и четвърти кабинет поради високия интерес на гражданите. Инициативата се радва на широко разпространение, като тази сутрин желаещи за преглед са чакали още от 6.30 часа.

Стефан Кюртов - специалист по кардиология сподели, че само за няколко часа през кабинета му са минали над 20 човека - повечето, от които над средната възраст. Пред всичките кабинети имаше доста дълги опашки от чакащи за преглед.

Над 300 пациенти бяха прегледани безплатно от кардиолозите на „Пирогов" в рамките на 2 дни по повод Световния ден на сърцето. Средната възраст на лицата е 65 години. От тях над 70% се нуждаят от допълнителни изследвания.

Тазгодишният надслов на инициативата е: „Един живот, един дом, едно сърце" като фокусът пада върху сърдечносъдовите заболявания при жените и децата.

Според данни на интернационални проучвания на всяка една минута по света умира по една жена от сърдечносъдово заболяване. Министър Атанасова съобщи, че за последната година близо 300 хиляди българи имат проблеми с кръвообръщението, като броят им е устойчив през последните няколко години.
От починалите, вследствие на сърдечни проблеми за 2011 г. 20 хиляди са страдали от мозъчно-съдови проблеми, 24 хиляди - от сърдечна недостатъчност и 33 хиляди са починали вследствие на инсулти.


Министър Атанасова даде пример и влезе в една от палатките, където й премериха кръвното, след което се оказа, че е малко ниско - 95/60

„Министерството провежда последователна политика за превенция и профилактика на сърдечносъдовите заболявания като до края на годината ни предстои още една мащабна инициатива, свързана с проблема", съобщи министър Атанасова.
Тя подчерта необходимостта от правилен начин на живот и хранене, както и необходимостта от активно спортуване, особено при по-малките деца с цел подобряване на сърдечната дейност.

Представители на Съюза на българските кардиолози, както и директори на многопрофилните болници в София се присъединиха към призива на Атанасова и допълниха, че българите трябва да се грижат за здравето си всеки ден, а не да се сещат само, когато има подобни празници.
Специалистите препоръчаха да се употребяват хранителни продукти с по-ниско процентно съдържание на сол и мазнини.

Пред сградата на здравното министерство са разположени пунктове за безплатни кардиологични прегледи за гражданите на столицата.
Профилактичните прегледи се извършват от екипи на Националната кардиологична болница и Специализираната болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания „Света Екатерина".
Прегледите включват измерване на кръвно налягане и изследване с кардиограф. Специалистите предоставят и консултации за това как да избегнем сърдечно-съдовите заболявания и при какви индикации следва да потърсим лекарска помощ.

Всеки преминал през профилактичен преглед получи по една ябълка като символ на здравословния начин на живот.

Министър Атанасова даде пример и влезе в една от палатките, където й премериха кръвното, след което се оказа, че е малко ниско - 95/60.